Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policiste razburjajo grožnje s sankcijami ob neizpolnjevanju pogoja PCT

Deli na:
Policiste razburjajo grožnje s sankcijami ob neizpolnjevanju pogoja PCT

Fotografija je simbolična, - Foto: A. Nana Rituper Rodež

Številni zaposleni v policiji so bili deležni groženj o delovnopravnih sankcijah, če ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, so v objavi na Facebooku opozorili v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Kot menijo, delovnopravne sankcije zoper zaposlene v tej fazi niso možne, odločitev o cepljenju ali testiranju pa v sindikatu prepuščajo vsakemu posamezniku.

Kljub temu, da cepljenje ni obvezno, mora delodajalec "zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu in da mora v ta namen izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev, z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi", so navedli v sindikatu.

Predvsem pa ima delavec pravico do delovnega okolja, ki mu zagotavlja varnost in zdravje pri delu". Delodajalec lahko tako z oceno tveganja in internim aktom določi, katere naloge opravijo zaposleni, ki izpolnjujejo pogoj PCT, kar v praksi pomeni, da lahko izvedbo takšnih nalog dodeli le zaposlenim, ki ta pogoj izpolnjujejo.

Odločitev o cepljenju ali testiranju v SPS prepuščajo vsakemu posamezniku. Kot so zapisali namreč spoštujejo "temeljne ustavne postulate glede zagotavljanja nedotakljivosti telesne integritete, ki so zagotovljene tudi z mednarodnimi konvencijami". "V SPS menimo, da gre pri tem za svobodno odločitev vsakega posameznika", so še zapisali.