denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

Policija začela decembrsko akcijo Slovenija piha 0,0

Deli na:
Policija začela decembrsko akcijo Slovenija piha 0,0

Fotografija je simbolična. - Foto: Nataša Juhnov

S prazničnim decembrom se začenja tudi preventivna akcija Slovenija piha 0,0. Policisti po vsej državi bodo posebej pozorni na stopnjo alkohola v krvi pri voznikih. Alkoholizirani vozniki so letos povzročili 1348 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 31 oseb. To je 55 odstotkov več kot lani, so izpostavili na Agenciji za varnost prometa.

"Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi udeleženci v prometu. Če ste opiti, ne sedajte za volan. Naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah," pozivajo organizatorji akcije, ministrstvo za zdravje, Javna agencija RS za varnost prometa, AMZS, Zavod Varna pot in drugi.

Javnost želijo s skupno akcijo spodbuditi k ničelni toleranci do uporabe alkohola, pa tudi drog in drugih psihoaktivnih snovi, ki imajo v prometu usodne posledice.

Akcija bo potekala ves december, saj gre za zadnji mesec v letu, ki ga zaznamujejo številna praznovanja in zabave. Prav v prazničnem času se zgodi tudi še posebej veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki, so navedli na agenciji.

Kot so napovedali, bodo policisti od danes do 31. decembra še bolj pozorni na psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Kršitelje čakajo kazni, tisti vozniki, ki bodo napihali 0,0, pa si lahko do 20. decembra prislužijo vstopnice za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gosti.

Več pozornosti bodo po napovedih vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih, poostreno bodo nadzirali tudi spoštovanje zakona o omejevanju porabe alkohola. Med drugim bodo po napovedih Kapuna za voznike, ki bodo "napihali", preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so pred tem uživali alkoholne pijače.

Agencija za varnost prometa bo v tem mesecu pripravila več preventivnih dogodkov, občinam so med drugim zagotovili 3000 alkotestov za enkratno uporabo, ki jih bodo razdeljevali obiskovalcem v okviru terenskih akcij po lokalih in restavracijah. Osrednja dogodka bosta potekala v soboto na Prešernovem trgu v Ljubljani ter 13. decembra na Trgu svobode v Mariboru.Na slovenskih cestah se je letos do vključno 30. novembra zgodilo 1348 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci. To je 1,9 odstotka več kot leto prej, ko se je v istem obdobju zgodilo 1323 tovrstnih nesreč, so statistiko nanizali na Agenciji za varnost prometa.

Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je letos umrlo 31 oseb, kar je 55 odstotkov več kot lani. Poškodovanih je bilo 659 oseb (lani 713), od tega je bilo 119 huje poškodovanih (lani 140) in 540 lažje poškodovanih (lani 573).

V večini primerov je bil ob alkoholu vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost. Letos se je zgodilo 14 takih prometnih nesreč, v katerih je umrlo 18 oseb, v letu 2018 je bilo takih nesreč za 60 odstotkov manj. Agencija med vzroki prometnih nesreč izpostavlja še nepravilno stran oz. smer vožnje ter nepravilnost pešca.

V. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesna Marinko je ob tem opozorila na zaskrbljujočo ugotovitev, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. Tako povprečna alkoholiziranost letos znaša kar 1,55 promila oz. 0,73 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, medtem ko je bila lani 1,33 promila oz. 0,63 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Letošnji rekorder je imel po navedbah Marinkove kar 3,7 promila oz. 1,75 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka.

Največ prometnih nesreč zaradi alkohola se je po ugotovitvah agencije zgodilo v obalno-kraški in pomurski statistični regiji. Največ oseb pa je v prometni nesreči, povezani z alkoholom, umrlo v koroški, goriški in zasavski statistični regiji.

Zaradi vožnje pod vplivom drog je letos umrlo osem oseb. Povzročitelji pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi so letos povzročili 67 prometnih nesreč (lani 81). Hudo telesno poškodovanih je bilo 23 udeležencev (enako kot lani), lažje telesno poškodovanih pa 45 udeležencev (lani 50).

Loading...