900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija v dobrem stanju

Deli na:

Generalni direktor policije Jože Romšek je v izjavi za medije povedal, da ga je vlada s položaja razrešila na njegovo željo. Kot je dejal, je ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja že pred pol leta obvestil, da izpolnjuje pogoje za redno upokojitev po splošnih pogojih in da se želi v začetku leta 2009 v vsakem primeru upokojiti.

Generalni direktor policije Jože Romšek je v izjavi za medije povedal, da ga je vlada s položaja razrešila na njegovo željo. Kot je dejal, je ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja že pred pol leta obvestil, da izpolnjuje pogoje za redno upokojitev po splošnih pogojih in da se želi v začetku leta 2009 v vsakem primeru upokojiti.

Tri leta in pol, kolikor je bil generalni direktor policije, Romšek ocenjuje kot uspešne. Po njegovem je policija danes zelo dober sistem, ki beleži dobre rezultate. "Imam svežo informacijo z jutranjega informativnega sestanka, po kateri beležimo okoli 7500 kaznivih dejanj manj kot v enakem obdobju lani in informacijo, da je preiskanost kaznivih dejanj 47 odstotna. To so rezultati, ki jih bo zelo težko dosegati in presegati, ne glede na to, kdo pride," je dejal.

Na uspešnejše delo policije po njegovem kaže tudi večji obseg obravnavane organizirane in gospodarske kriminalitete, predvsem težjih gospodarskih kaznivih dejanj, ki povzročajo veliko materialno škodo. "V vseh teh letih so se zmanjšala kadrovska nesorazmerja in se povečalo število policistov na terenu, izboljšala sta se vozni park policije in tehnična opremljenost policistov, zgrajeni so bili novi objekti policijskih postaj. Velja izpostaviti tudi naloge slovenske policije pri uvedbi evra, ki jih je opravila uspešno, saj ni bilo izvršenih kaznivih dejanj, povezanih s prevozi evrske gotovine," je dejal Romšek.

Novemu generalnemu direktorju želi posle predati korektno. Za to je, kot je dejal, dovolj časa. "Obvezan sem, da pripravim korektno primopredajo, takšno, ki bo vsebinsko stala in bo vsebovala vse relevantne podatke za nemoteno delo policije. Da ne bo novi generalni direktor v položaju, kot sem bil jaz 1. julija 2005, ko primopredaje praktično ni bilo in ko je tajnica s četrto stopnjo izobrazbe pripravila eno stran in pol zapisnika, ki ga nisem podpisal, niti ga ne bom," je dejal Romšek.

Ob tem je tudi zavrnil namige, da je njegova razrešitev povezana s strahom ob prihodu nove vlade. Strah ga je, kot je dejal, "samo bolezni in ničesar drugega". Zavrnil je tudi namige, da naj bi bila upokojitev povezana z založeno depešo avstrijskega Interpola. "To delajo uradniki, ki so 20 stopničk pod mano. Če bi obveljal princip, kot ga razlagajo nekateri, potem bi lahko generalnega direktorja policije menjali vsakih 14 dni," je zatrdil.

Na vprašanje, kaj bo počel v prihodnje, pa je pojasnil: "Vsekakor se bom z 9. januarjem 2009 upokojil, to pa ne pomeni, da bom sedel doma, jedel kranjsko klobaso, pil pivo in gledal televizijo. Če kdo misli, da je Jože Romšek rekel zadnjo besedo, se krepko moti."