zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija: Ugrabitelji Zorice Škrbić so se na dejanje dobro pripravili

Deli na:
Policija: Ugrabitelji Zorice Škrbić so se na dejanje dobro pripravili

Foto: Bobo

Policijska preiskava ugrabitve in uboja 32-letne Zorice Škrbić je pokazala, da so se storilci na kazniva dejanja predhodno dobro pripravili, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Policijska statistika pa medtem kaže, da je število ubojev in umorov v prvih devetih mesecih letos že krepko prehitelo lansko.

Škrbićevo, partnerko enega od obsojenih za rop banke SKB, so v središču Ljubljane ugrabili 26. junija letos. V zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne pa so jo ugrabitelji hudo pretepeno odvrgli v Podpeči. Dekle je kmalu zatem podleglo poškodbam.

Policisti so od takrat, ko so prejeli obvestilo o ugrabitvi, začeli z intenzivno preiskavo, so danes spomnili na novinarski konferenci ljubljanske policijske uprave. V prvih trenutkih se niti ni vedelo, kdo je žrtev.

Da so se storilci na ugrabitev dobro pripravili, kažejo tudi ugotovitve, da so si storilci prav v ta namen priskrbeli vozilo, registrske tablice, maskirne kape, komunikacijska sredstva ter sredstva za vezanje, vklepanje in mučenje. Kot ugotavlja policija, so ugrabitelji žrtev odpeljali na predhodno izbran neobljuden kraj v bližnji okolici Ljubljane, kjer so jo več ur pretepali in mučili. Vozilo, ki so ga pri tem uporabili, so po tistem, ko so žrtev odvrgli, zažgali, da bi tako za seboj uničili sledove.

Policisti in kriminalisti so pri svoji večmesečni preiskavi uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, usmerjalo jih je specializirano tožilstvo. Na podlagi odredb ljubljanskega okrožnega sodišča so minuli petek na več naslovih v Ljubljani prijeli in pridržali več osumljenih.


V soboto so tri osumljene z ovadbami zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ugrabitve, mučenja in uboja privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zoper trojico odredil sodno pridržanje. Za ugrabitev je sicer zagrožena kazen od enega do 10 let zapora, prav toliko tudi za kaznivo dejanje mučenja. Uboj se kaznuje z zaporom od 10 do 15 let.

Za vse tri je preiskovalna sodnica danes zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti odredila pripor, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču. So pa ob tem dodali, da se dvema osumljencema očita storitev kaznivega dejanja ugrabitve, mučenja in uboja, tretjemu pa storitev kaznivega dejanja ugrabitve.

Kakor ugotavljajo na policiji, so trojici osumljenih pri izvedbi kaznivega dejanja pomagali vsaj še trije Ljubljančani, ki so jih policisti že ovadili zaradi domnevne pomoči pri kaznivem dejanju. Prav tako na policiji sumijo, da so ovadeni imeli še druge pomagače, ki pa jih še niso identificirali.

Samo v prvih devetih mesecih letos se je v Sloveniji zgodilo 13 umorov in osem ubojev, medtem ko se je lani zgodilo po šest umorov in ubojev. Poskusov ubojev je bilo lani 19, do konca septembra letos pa pet. Poskusov umorov je bilo lani devet, v prvih devetih mesecih letos pa pet.

Vendar pa vodja oddelka za krvne in seksualne delikte v Upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave Branko Skerbinek poudarja, da podatki ne izstopajo iz dolgoletnega povprečja, lanske številke so podpovprečne. Med motivi izstopajo sovraštvo, maščevanje, ljubosumje in koristoljubje, kazniva dejanja pa so ponavadi storjena s strelnim orožjem.