Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija svari pred zlorabami spletnega trgovanja

Deli na:

Slovenski policisti so v zadnjem času prejeli več prijav goljufij, povezanih s spletnimi nakupi in prodajo blaga. Zato občane opozarjajo, naj bodo pri trgovanju prek spleta izjemno previdni, je zapisala policija v sporočilu za javnost.

Slovenski policisti so v zadnjem času prejeli več prijav goljufij, povezanih s spletnimi nakupi in prodajo blaga. Zato občane opozarjajo, naj bodo pri trgovanju prek spleta izjemno previdni, je zapisala policija v sporočilu za javnost.

Spletno trgovanje je tudi v Sloveniji postalo del vsakdanjika in je predvsem pri mlajši populaciji zelo priljubljeno. A s povečevanjem spletnega trgovanja se povečuje tudi število zlorab in goljufij pri tovrstnem poslovanju, opozarja policija.

Goljufi na spletnih oglasnih portalih, ki jih dnevno obišče več tisoč spletnih uporabnikov, oglašujejo mobilne telefone, večfunkcijske naprave, glasbila, domače živali, osebna vozila, kmetijsko mehanizacijo in drugo. Praviloma se predstavljajo kot fizične osebe oz. zastopniki pravnih oseb, s kupci komunicirajo preko telefona ali spleta, izogibajo pa se osebnemu kontaktu.

Za dobavo blaga praviloma zahtevajo avans oz. plačilo celotnega zneska kupnine vnaprej, nato pa blaga ne dobavijo. Pri spletnih uporabnikih izkoriščajo njihovo neizkušenost in naivnost ter nepoznavanje možnih prevar in pasti pri tovrstnem trgovanju.

Spletnim uporabnikom zato policija svetuje, naj bodo pri tovrstnem poslovanju skrajno previdni, še zlasti kadar gre za mednarodno trgovino. Posebej pozorni naj bodo, če je cena blaga sumljivo nizka oz. tudi nekajkrat nižja od realne cene tovrstnega blaga na trgu.

Uporabnikom spleta svetujejo, da se pred nakupom na spletu pozanimajo o tveganjih in pravicah potrošnika pri nakupu oz. prodaji preko spleta.

V največji možni meri naj se informirajo o ponudniku oz. kupcu blaga. Včasih že enostavno brskanje po spletu razkrije slabe izkušnje z določenimi spletnimi stranmi oz. osebami. Še posebej naj preverijo tiste ponudnike blaga, ki zahtevajo plačilo vnaprej. Uporabijo naj varne komunikacijske in plačilne sisteme, še posebej ko gre za trgovanje s tujino.

Po možnosti naj nakupujejo na t. i. varnih spletnih straneh, kjer ponudnik ponuja jamstvo ob zlorabi plačilnih inštrumentov. Informirajo naj se tudi o pravici do uveljavljanja garancije oz. vrnitve blaga ter o dodatnih stroških nakupa prek spleta (preberejo naj droben tisk).

Če kljub temu postanejo žrtev goljufije ali poskusa goljufije, pa naj nemudoma zavarujejo in shranijo elektronsko korespondenco na nosilec podatkov. Sporočila naj natisnejo, si zabeležijo ostale koristne podatke in primer prijavijo policiji, še svetujejo policisti.