GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija preiskuje Laščane

Deli na:

Policija je julija prejela naznanilo o sumu nezakonitosti pri lastninjenju Pivovarne Laško in zadeve preučuje, o ugotovitvah pa bo seznanila pristojno tožilstvo. Podrobnosti zaradi interesa preiskave na policiji ne morejo razkriti, so za STA sporočili iz ljubljanske policijske uprave. V Laškem zanikajo, da bi prejeli kazenske ovadbe.

Policija je julija prejela naznanilo o sumu nezakonitosti pri lastninjenju Pivovarne Laško in zadeve preučuje, o ugotovitvah pa bo seznanila pristojno tožilstvo. Podrobnosti zaradi interesa preiskave na policiji ne morejo razkriti, so za STA sporočili iz ljubljanske policijske uprave. V Laškem zanikajo, da bi prejeli kazenske ovadbe.

Kot v pisnem sporočilu med drugim poudarjajo v Laškem, do danes v družbi niso prejeli nobene kazenske ovadbe, ki bi obravnavala katerokoli od odgovornih oseb in tudi ocenjujejo, da ni možnosti, da bi te ovadbe obstajale, saj so bile vse aktivnosti podjetja in posameznikov zakonite.

V Pivovarni Laško tudi ugotavljajo, "da nekateri slovenski mediji v zadnjih mesecih intenzivno sodelujejo pri lansiranju politično - predvolilno obarvanih tem, ki so v veliki večini popolnoma nepreverjene. Zanimivo je, da obtožb na račun Pivovarne Laško v tem času v družbi ni preverjal nihče, pa čeprav bi naj bila to v primeru hudih obtožb celo obveznost, ki jo nalaga novinarski etični kodeks".

"Pivovarna Laško vsa leta posluje zakonito. V celoti so bili zakoniti tudi vsi postopki v zvezi s spremembami v lastniški strukturi podjetja. Plaz novinarskih vprašanj in želja, da bi komentirali neke fantomske ovadbe, ki jih nekateri poimenujejo tudi naznanila ali zalaganje policije s podatki, je zato popolnoma neumesten in nepotreben," poudarjajo v družbi.

Laščane posebej čudijo medijske navedbe o "nekih denarnih tokovih, ki bi naj potekali med različnimi podjetji", ki, po navedbah družbe, niso obstajali. Zato menijo, da je informacija o tem, da naj bi take tokove identificirala Banka Slovenije, izmišljena in posredovana z izključnim namenom, da bi podkrepila zgodbo, ki sicer nima realne podlage.

Kot je znano, je časnik Dnevnik v današnji izdaji zapisal, da policija preverja domnevne nezakonitosti pri lastninjenju Pivovarne Laško, naznanilo o sumu nezakonitega financiranja prevzema laške pivovarne pa je policiji te dni posredovala tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Kot navaja časnik, ATVP s pomočjo podatkov Banke Slovenije sumi odgovorne osebe sedmih družb, ki so sodelovale pri lastniški konsolidaciji Pivovarne Laško, in s pivovarno povezane družbe storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po 244. členu kazenskega zakonika.

V ATVP zadeve niso ne potrdili ne zanikali, saj zaradi varovanja zaupnosti informacij ne morejo posredovati podatkov iz postopkov nadzora. Po virih, ki jih navaja Dnevnik, pa naj bi agencija postala pozorna na način zagotavljanja sredstev za lastniško konsolidacijo Laškega, Infond Holdinga in Centra Naložb.

Zbiranje sredstev za prevzem Laškega naj bi potekalo po dveh tirnicah: po eni strani so sredstva zagotavljale družbe Atka-Prima, Kolonel, Center Naložbe, Infond Holding in Pivovarna Laško, ki so med seboj tudi lastniško prepletene, po drugi strani pa družbe Fidina, Koto in Cestno podjetje Maribor.

Tako naj bi podatki Banke Slovenije o denarnih tokovih pokazali, da naj bi prva skupina podjetij verižila sredstva z najemanjem posojil, zato da je najprej konsolidirala lastništvo Centra Naložb in Infond Holdinga, na koncu pa je Infond Holding skupaj s Fidino, Kotom in Cestnim podjetjem Maribor v začetku leta prevzel Pivovarno Laško.

Del sredstev za prevzem Laškega naj bi bil zavarovan z depozitom, sredstva v višini okoli 20 milijonov evrov, s katerimi je Infond Holding zavaroval posojila, pa naj bi mu zagotovila neposredno Pivovarna Union. Če to drži, tako Dnevnik, je torej Union kot odvisna družba Laškega finančno pomagala prevzemnikom Pivovarne Laško, katerih lastništvo vodi do Atke-Prime Boška Šrota, prvega moža Laškega.

Pred časom se je razkrilo, da je Atka-Prima že skoraj dve leti lastnica družbe Kolonel, ki je največja, 78-odstotna lastnica Centra Naložb, slednja pa obvladuje 70 odstotkov Infond Holdinga. Po končanem letošnjem prevzemu Laškega ima Infond Holding 37 odstotkov Pivovarne Laško, Cestno podjetje Maribor 12,9 odstotka, Fidina pa 5,8 odstotka.