stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija je mednarodni narko tolpi zasegla kar 865 kilogramov mamil

Deli na:
Policija je mednarodni narko tolpi zasegla kar 865 kilogramov mamil

Foto: arhiv Reporterja

Slovenski kriminalisti so v eni najuspešnejših akcij v zadnjih letih zasegli kar 865 kilogramov prepovedanih drog

O zasegu so spregovorili na današnji novinarski konferenci policije. Kot je pojasnil direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj, so razbili eno največjih mednarodnih kriminalnih združb v Evropi.

V sodelovanju s specializiranim državnim tožilstvom so kriminalisti zaključili preiskavo združbe, ki je skrbela za grosistično oskrbo evropskega trga s prepovedanimi drogami, je povedal Japelj. Člani združbe so za potrebe drugih kriminalnih združb izvajali transport prepovedanih drog od skladišč do več evropskih držav.

V okviru odličnega mednarodnega sodelovanja so tako po njegovih besedah pripomogli k zmanjšanju ponudbe prepovedanih drog na ravni EU in aretirali člane ene največjih mednarodnih kriminalnih združb v Evropi.

Posebnost primera je bila v tem, da je kriminalna združba delovala v tujini. Japelj je ob tem poudaril, da je slovenska kriminalistična policija s to preiskavo ponovno dokazala, da zna in zmore delovati tudi širše, obenem pa je povečala ugled na mednarodni ravni.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je pojasnil, da je združba vključevala 28 oseb. Delovala je od septembra 2014 do novembra 2016, in sicer na območju 11 držav. Specializirano državno Tožilstvo je intenzivno sodelovalo s tožilstvi več drugih držav, tako neposredno kot prek Eurojusta in Europola. Posebnost preiskave pa je bila po besedah Furlana v tem, da so se prikriti preiskovalni ukrepi na podlagi slovenskih in finskih zaprosil izvajali tudi na Nizozemskem.

Do tega trenutka je preiskovalni sodnik odredil pripor zoper pet osumljencev. Zoper enega je odredil hišni pripor, odločitev o priporu še dveh oseb je prepustil senatu, zaslišanje ene osebe glede odreditve pripora pa še poteka, je povedal Furlan. Okrožno sodišče v Celju je izdalo tudi evropski priporni nalog zoper tri osebe, ki se nahajajo na Nizozemskem.


Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič je povzel še nekatere podrobnosti preiskave. Ta se je začela lani, v začetku letošnjega leta so začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe zoper tri slovenske državljane.

Na ta način so ugotovili, da na ozemlju Slovenije potekajo dogovori o transportih velikih količin drog, in sicer predvsem s slovenskimi vozili. V sklopu preiskave so kriminalisti identificirali 13 posameznih prevoznikov, prevoze pa so koordinirali trije osumljeni, vsi z bivališčem na območju Nizozemske.

Droge so povečini natovarjali v Španiji, Nizozemski in Italiji, namenjene pa so bile v Nemčijo, Švico, Norveško, Finsko in Švedsko. Slovenski policisti so zato navezali stik in sodelovali tudi s kolegi iz omenjenih držav. Aktivnosti sta koordinirala tudi Europol in Eurojust.

V okviru preiskave so policisti zasegli 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 443 kilogramov konoplje, je povedal Jurič.

Ob grosistični preprodaji teh drog bi bi združba po njegovih besedah lahko pridobila premoženjsko korist med štiri in 10 milijoni evrov. Če bi droga dosegla končne uporabnike, bi lahko ta številka celo presegla 20 milijonov evrov. Samo slovenski del združbe pa si je s prevozi pridobil med 400.000 in enim milijonom protipravne premoženjske koristi.

V sklepni fazi preiskave so koprski kriminalisti na Okrožno sodišče v Celju kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljencev, med katerimi je eden še mladoleten, in sicer zaradi suma 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v hudodelski združbi. Za kazniva dejanja je zagroženih med pet in 15 leti zapora.

Med ovadenimi je 13 slovenskih državljanov iz več krajev po Sloveniji, ovadbo pa so podali tudi zoper dva nizozemska, tri bosanske državljane ter zoper enega državljana Srbije.