ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Slovenija

Poletno branje: Postaje Draga Jančarja

Deli na:
Poletno branje: Postaje Draga Jančarja

Foto: Bobo

Kresnikov nagrajenec Drago Jančar nam v poletno branje ponuja Postaje, v katerih je na 350 straneh zbral popotne zapiske, premisleke in zgodbe s poudarjeno geografsko konotacijo.

Jančar je tako po kvaliteti kot raznovrstnosti po besedah urednika zbirke S poti Andreja Blatnika osrednji avtor slovenske literature. Je to potopis? Tako kot številna druga besedila v znani zbirki Cankarjeve založbe tudi pri Jančarju ne gre za klasične potopise ampak za besedila s potopisnimi elementi. Večinoma že objavljeni teksti zdaj ko so zbrani na enem mestu, delujejo v bolj stvarnem kontekstu.

V njih ne razmišlja o najbolj shojenih krajih Evrope in sveta, ampak tudi nekaterih, ki ne pridejo najbolj nujno v ospredje človekovega opazovanja in izkušnje. »Postaje so dokaz, da je kvalitetno besedilo lahko tudi berljivo,« je na današnji predstavitvi dejal Blatnik. Ob osebnih doživetjih in impresijah so v knjigi tudi premisleki, ki se ukvarjajo tako z opisi mest, dežel in ljudi kakor z zgodovinskimi vrtinci časa, ki so jih zaznamovali. Kdor ima oči, naj vidi; kdor ima ušesa, naj sliši, se je uvodoma Jančar oprl na svetopisemsko modrost. Res, na poletnih potovanjih se prepustimo svojim čutom, četudi samo »na kakšnem gozdnem obronku«.

Toda v mislih imejmo lastne omejenosti. Moti se, je zapisal ostroumni opazovalec sveta Jančar, kdor misli, da daje v svoji potovalni mrzlici videl ves svet. Videl je samo njegove drobce. Nekaj jih omenimo: Feldafing, Moskva, Washington, Detmold, Bohinj, Sarajevo, Korčula, Mošćenička Draga, Brioni, Berlin, Katalonija, Saint-Denis, Pohorje, Flandrija, Bospor …

Loading...