Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Pokojni Peter Božič Udbi umazano ovajal pisatelja Borisa Pahorja

Deli na:
Pokojni Peter Božič Udbi umazano ovajal pisatelja Borisa Pahorja

Foto: Primož Lavre

Spomenika Borisu Pahorju v Tivoliju in Petra Božiča v Stožicah sta delo istega kiparja Mirsada Begića in ponazarjata odnos do naše totalitarne zgodovine, saj izenačujeta žrtve in njihove ovaduhe.

Dve leti in pol pred književnikom Borisom Pahorjem je svoj spomenik dobil njegov špicelj Peter Božič, ki je bil nazadnje mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića. Izdelal ga je isti kipar Mirsad Begić, vendar Božičev kip ne stoji v Tivoliju poleg Kocbeka in Pahorja, ampak na kanalizacijski cevi v Stožicah. Božič je tržaškega literata ovadil Udbi, ko je leta 1977 pošiljal pisma drugim slovenskim književnikom in se zavzemal za izpustitev političnih zapornikov Viktorja Blažiča in Franceta Miklavčiča.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o spomeniku ovaduhu Udbe in kdo mu ga je postavil; o sramotni vlogi Petra Božiča v času, ko se je Boris Pahor odločno postavil za sodelavca, ki ju je preganjala komunistična oblast; o avtorji, ki so Pahorjeva pisma kar sami nosili na Udbo; kako je ta nadzorovala Pahorja; o sramotnem odzivu slovenskih književnikov na Pahorjev apel; kako je Božič napadel Viktorja Blažiča.