panterjeva mušnica Svet24.si

Panterjeva mušnica: vse, kar morate vedeti

kipyegon bett Svet24.si

Bivši atlet je komaj pri 27. letih umrl zaradi ...

edvard-jurjevec, športni-center-prodnik Necenzurirano

Poplave so mu odnesle čolnarno, zgrajeno na ...

z neba jansa-pl4 Reporter.si

Zmaga mu pada z neba: kdo še sploh lahko ustavi ...

doncic lively dhj Ekipa

Luka Dončić je razkril noro cifro, ki jo je ...

kmetija, tamara, 2024 Njena.si

Kmetija: Kaj se s Tamaro dogaja med izjavami?

doncic Ekipa

Kar je Dončić naredil kot trener Dallasa, je ...

Slovenija

Poklukar za spremembe modela brezplačnega reševanja iz gora

Deli na:
Poklukar za spremembe modela brezplačnega reševanja iz gora

Reševanje s helikopterjem v Škofji Loki - Foto: Bobo

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes na obisku v Posočju. Ob tem je v izjavi za javnost varnostne razmere v občinah Bovec in Kobarid označil kot dobre, pozitivno je ocenil tudi nadzor italijanskih obmejnih organov, ki da pretirano ne ovira življenja prebivalcev. Meni pa, da bo brezplačno izvajanje gorske reševalne službe treba spremeniti.

Minister je Posočje obiskal na povabilo županov tamkajšnjih občin, na programu ima tako danes tudi obisk v Občini Tolmin. Vse tri občine, posebej Bovec in Kobarid, se srečujejo s podobnimi varnostnimi problematikami, predvsem močno povečanim prometom v času visoke turistične sezone in precejšnjim številom gorskih reševanj.

Poklukar je v izjavi v Kobaridu kot zadovoljivo ocenil varnost v prometu v regiji, kjer letos hujših nesreč niso zabeležili. So pa zato imeli veliko posredovanj gorski reševalci.

Minister meni, da bo treba model brezplačnega reševanja spremeniti in se pri tem morebiti ozreti po drugih alpskih državah. Po njegovih besedah je "nedopustno, da slabo ali neprimerno opremljeni pohodniki spravljajo v nevarnost gorske reševalce in helikopterske posadke".

Kobariški župan Marko Matajurc se je s tem strinjal. Obenem je obljubil, da bo občina po svojih močeh skušala pomagati pri kadrovski problematiki policije. Ministra so seznanili še z gradnjo novega Centra za zaščito in reševanje v Kobaridu, kjer bo dobilo mesto tudi subregijsko skladišče civilne zaščite.

Tako v Bovcu kot v Kobaridu je minister pohvalil sodelovanje lokalnih oblasti s policijsko postajo v Bovcu. Ob obisku v Bovcu pa so govorili tudi o tamkajšnjem letališču, kjer med drugim deluje tudi črpališče za helikopterje, ki opravljajo naloge iz zaščite in reševanja.



Poklukarja veseli, da dogovor z italijanskim notranjim ministrom velja in obmejnim prebivalcem življenje zaradi obmejnega nadzora ni oteženo, je še povedal ob obisku.

Ob zaključku obiska Posočja je minister v Tolminu pohvalil delo policistov in policistk na tem območju, dejal je, da zagotavljajo visoko stopnjo varnosti, soočajo pa se večinoma z gostejšim prometom in turistično kriminaliteto v času visoke turistične sezone. Posočje je sicer varno, je zagotovil minister, kar potrjuje policijska statistika in so potrdili tudi vsi trije župani.

V Tolminu je najakutnejša težava policijska postaja v starem delu naselja, ki je neprimerna tako z vidika umestitve kot stanja stavbe. Gradnja nove in selitev je bila obljubljena že večkrat, nazadnje ob obisku notranjega ministra Hojsa pred tremi leti. Poklukar je ob tem dejal, da o obljubah noče govoriti, si pa bodo na ministrstvu prizadevali, da do nove postaje v Tolminu res pridejo. Po njegovih besedah je ta projekt eden od štirih prioritetnih v Sloveniji.

Lokacijo za novo postajo v Tolminu že imajo, vendar se je po obsežnih lanskih poplavah in zaostritvah pogojev za gradnjo slednja izkazala za ne povsem primerno, je dejal direktor občinske uprave Mitja Taljat. Strokovne službe morajo lokacijo ponovno preveriti, je dejal Taljat, potem pa bodo videli, kako naprej.

Občina mora v Tolminu čim prej priti tudi do menjalne pogodbe za prostore ministrstva za notranje zadeve, ki se nahajajo nad lekarno v Tolminu, prostore bi namreč nujno potreboval Center za dušeno zdravje, je še dejal Taljat.