stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poklukar: Aktivacija vojske za varovanje meje je skrajni ukrep

Deli na:
Poklukar: Aktivacija vojske za varovanje meje je skrajni ukrep

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. - Foto: Primož Lavre

Policija in vojska se od avgustovskega poskoka števila nezakonitih prehodov meje pripravljata tudi na možnost aktivacije 37a člena zakona o obrambi, ki predvideva podelitev pooblastil vojski za varovanje meje. Migracije so medtem upadle, zato v tem trenutku razloga za to ne vidijo, je včeraj v DZ potrdil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je pri predstavitvi razlogov za sklic včerajšnje seje izpostavila statistične podatke o številu nezakonitih prehodov meje in izkušnjah lokalnega prebivalstva. Kritična je bila do tega, kako je organizirano delo policije ob meji, vojaki bi lahko bili v pomoč, če bi imeli pooblastila. Da ne smejo storiti ničesar, pa po navedbah Bah Žibertove vedo že migranti, ki prečkajo mejo.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je poudaril, da spremljajo situacijo na področju migracij v Sloveniji, na balkanski in mediteranski migrantski poti. Aktivacija 37a člena zakona o obrambi je po Poklukarjevih besedah skrajni ukrep. Spomnil je, da je ustavno sodišče razveljavilo 10b člen zakona o tujcih, tako da je aktivacija izrednih pooblastil vojske edino, kar državi preostane v primeru povečanega števila ilegalnih prehodov meje.

"Treba je razmišljati naprej, kajti v izvornih državah Azije in Bližnjega vzhoda razmere niso stabilne," je dodal. pojasnil je, da so že avgusta, ko je bil migrantski tok zelo okrepljen, začeli analizo ukrepov po zakonu o obrambi. A policija v tem trenutku obvladuje ilegalne migracije, zato aktivacija omenjenega člena ni smiselna.

"Glede na to, da so ljudje že tam, bi to pomenilo bistveno lažje delo in boljšo zaščito meje. Rabimo ukrepe, da to mejo že enkrat zapremo. Potem ne bi imeli nobenih problemov z azilnimi postopki," je ocenil poslanec SDS Zvonko Černač.

Državna sekretarka na ministrstvu za obrambo Nataša Dolenc je pojasnila, da že poteka dodatno usposabljanje vojakov za primer aktivacije dodatnih pooblastil Slovenske vojske (SV). Opozorila pa je tudi, da bi še bolj okrepljeno sodelovanje vojakov v varovanju meje vplivalo na izvajanje drugih nalog SV, med drugim na zagotavljanje sil na mednarodnih operacijah. Je pa tudi poudarila, da je pri 37a členu fokus v podpori policiji, ne varovanju meje.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je glede tega pojasnila, da so pretekli teden začeli usposabljati prvo skupino vojakov. Ko bodo ti zaključili usposabljanje, bodo lahko usposabljali svoje kolege.


Vsakdanje izkušnje ljudi, ki živijo ob meji, z migranti so opisali župan Ilirske Bistrice Emil Rojc, predstavnica Civilne iniciative za Belo krajino Maja Kocjan ter predstavnik Civilne iniciative Jelšane Ivan Ceglar. Opozorili so na strah ljudi, da bi šli na njivo, v gozd ali celo v temi po vasi, na uničevanje vikendov in drugih objektov s strani nezakonitih pribežnikov, pa tudi na veliko količino smeti, ki jo puščajo za sabo.

Vsi trije so pozvali k podelitvi dodatnih pooblastil vojski za varovanje meje. Prav tako je k temu pozvalo več poslancev.

Žana Mahniča (SDS) je zanimalo, zakaj je bila aktivacija 37a člena možna leta 2016, zdaj, ko so številke bistveno višje, pa ne. A mu je minister Poklukar pojasnil, da danes razmere na področju migracij niso tako resne kot leta 2016. Tedaj je mejo dnevno prečkalo tudi več kot 9000 oseb, avgusta ob letošnjem vrhuncu pa okoli 100 dnevno.

Bobnarjeva pa je opozorila tudi na to, da ni več problem (malo)številčnost policistov ob meji. Mednarodna zakonodaja zahteva zelo natančne postopke pri obravnavi za zagotovitev človekovih pravic vsakega prijetega nezakonitega migranta, kar policistom vzame ogromno časa.

Povedala je še, da policija spremlja delovanje organiziranih kriminalnih združb, ki tihotapijo migrante. Večinoma so to tuji državljani, tudi taki, ki so že v postopku pridobivanja mednarodne zaščite. "Že leta opozarjamo na zlorabe sistema," je dejala.

Izpostavila je, da je policija za varovanje meje že dobila dodatne brezpilotnike in bodo za njihovo uporabo usposobili dodatne policiste. Nabavili so tudi dodatne lovske kamere, termovizije in opremo za ugotavljanje prisotnosti ljudi v vozilih. V nabavi je tudi oprema za vzpostavitev dodatnih videonadzornih centrov.

Sklic včerajšnje skupne seje odborov za obrambo ter za notranje zadeve so zahtevali v poslanski skupini SDS. Koalicijski člani odborov so sicer skušali sejo prekiniti, ker da odbor za notranje zadeve še vedno ni zaključil septembrske seje na temo migracij. Ker so v SDS vztrajali z izvedbo seje, so koalicijski poslanci sejo obstruirali. Preostali člani odbora so tako lahko opravili razpravo, glasovanja o predlagani aktivaciji 37a člena zakona o obrambi pa ni bilo.