palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pojasnilo: Zdaj so se spravili še na Janševega sina Črtomirja! Novinar Karba spraševal policijo o njegovi smrt

Deli na:
Pojasnilo: Zdaj so se spravili še na Janševega sina Črtomirja! Novinar Karba spraševal policijo o njegovi smrt

Foto: Primož Lavre

V izogib nejasnostim v zvezi s prispevkom “Zdaj so se spravili še na Janševega sina Črtomirja! Novinar Karba spraševal policijo o njegovi smrti”, ki smo ga objavili na reporter.si, podajamo naslednje pojasnilo. V ponedeljek smo prejeli obvestilo, da je generalni direktor policije Stanislav Veniger napisal uradni zaznamek o novinarskem vprašanju novinarja Dela Dejana Karbe, ki je policijo spraševal o vzrokih smrti otroka predsednika vlade.

Kot izhaja iz omenjenega uradnega zaznamka, je Karba tiskovnemu predstavniku policije Dragu Menegaliji poslal sms sporočilo, da ima informacije o tem, da naj bi predsedniku vlade umrl sin, da naj bi bil poln uspaval in »neuradno vprašanje«, ali policija dela na tem. Novinar naj bi v soboto od treh virov, ki jih ni navedel, prejel informacijo, da je otrok umrl in da naj bi mu na »oni svet« pomagali, zaradi česar bi patolog, če je to res, moral zahtevati preiskavo. Nato je o tem novinarskem vprašanju tiskovni predsednik obvestil generalnega direktorja policije, ta pa notranjega ministra Vinka Gorenaka. Oba sta bila zaradi omenjenega novinarskega vprašanja šokirana in ogorčena, Veniger pa je o tem na koncu napisal uradni zaznamek.

Vprašanje je skrajno neokusno, posebej način spraševanja, zato smo o tem napisali članek za spletni Reporter. Pri tem je prišlo do neljube napake, ker smo zapisali, da je novinar vprašanje poslal tudi generalnemu direktorju policije, on je namreč napisal uradni zaznamek. Napako smo popravili, takoj ko smo izvedeli zanjo. Za samo zgodbo pa to ni bistveno, saj je problematično to, kar je novinar spraševal in ne to koga je spraševal. Novinar Karba je ob tem izjavil, da so to informacijo imeli tudi drugi novinarji, vendar iz policijskega zaznamka ne izhaja, da bi kdo med njimi podobno kot Karba o tem spraševal policijo.

Ko smo pred leti (podobno kot zdaj Karba) od različnih virov prejeli informacijo, da naj bi na intenzivni negi v ljubljanskem kliničnem centru zaradi predoziranja z mamili ležala neka znana političarka, smo se o informaciji najprej pogovorili v uredništvu, kjer smo sklenili, da o takšnih vprašanjih ni primerno spraševati policije, klinični center ali kakšne druge ustanove, dokler od vira ne bi dobili kakšnega dokaza, da je informacija točna ali vsaj verjetna.