11-tv-ambienti-voditelj Dobra karma

Boštjanu Romihu denar kar priteka - in vedno mu ...

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 6. aprila

naslovka I-bavcar-IB2 Reporter.si

Igor Bavčar ekskluzivno v intervjuju trideset let...

Malmö, pomol Svet24.si

Švedski premier pravi: četudi bi se epidemija na...

Zdravko Počivalšek Necenzurirano

Nova zgodba, novi sumi pri poslih z maskami

Jon Ola Sand Odkrito.si

Žalostno slovo od melodij

jan k Njena.si

Jan Klobasa ujet z lepo neznanko

Slovenija

Pohorski bataljon naj bo pokopan v Sloveniji

Deli na:

Poslanci SDS, SNS in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli predlagajo vladi, da začne postopek za sklenitev meddržavnega sporazuma z Avstrijo za prekop 65 borcev Pohorskega bataljona, ki bi jih z najvišjimi častmi pokopali v Sloveniji, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SDS Jožef Jerovšek.

Poslanci SDS, SNS in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli predlagajo vladi, da začne postopek za sklenitev meddržavnega sporazuma z Avstrijo za prekop 65 borcev Pohorskega bataljona, ki bi jih z najvišjimi častmi pokopali v Sloveniji, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SDS Jožef Jerovšek.

Spomin na zadnjo bitko Pohorskega bataljona po Jerovškovem prepričanju v slovenskem prostoru deluje povezovalno in krepi domoljubje. Šlo je namreč za "izjemno junaštvo in brezmadežno dejanje, ki nas povezuje", je dejal.

Zato bi po prekopu posmrtnih ostankov iz Gradca v Slovenijo in po postavitvi obeležja tudi spominske slovesnosti po njegovih besedah morale prerasti v vsakoletno osrednjo proslavo oz. spominsko slovesnost.

Kot je poudaril Jerovšek, je ob hudi krizi, ki je predvsem posledica "erozije vrednot", treba tudi s simbolnimi dejanji krepiti pozitivne vrednote, kot so domoljubje, svoboda, demokracija in spoštovanje.

Pobuda za prekop je zato tudi priložnost, da "se poenotimo in z vidika nacionalnega ponosa okrepimo", je povedal Jerovšek. Po njegovih besedah je bila gotovo tudi zadnja želja borcev, da bi bili pokopani v "rodni grudi".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je sicer v zvezi s tem že dobil odgovor ministra za delo Ivana Svetlika in predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika, ki pa imata po besedah Jerovška pomisleke glede prekopa.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je poudaril, da imajo "gospodje iz levih političnih opcij" verjetno pomisleke zato, ker med borci Pohorskega bataljona ni bilo članov Komunistične partije. Kot je poudaril, se še vedno pojavljajo tudi razmišljanja in celo dokumenti o tem, da naj bi bil Pohorski bataljon izdan.

"Naši borci morajo ležati v domači zemlji," je poudaril Jelinčič. Po njegovem bi bilo smiselno organizirati tudi kakšen posvet in izdati zbornik na to temo.

Če bodo nekateri "stebri prejšnjega sistema", ki se skušajo poenotiti z bojem zoper okupatorja, nasprotovali temu, potem se bo v slovenskem prostoru še okrepilo prepričanje, da je bil Pohorski bataljon izdan zaradi tega, ker "ni služil revoluciji, ampak domoljubnim čustvom", je dodal Jerovšek.

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.
loading...
Loading...