pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut Pahor in koliko nas stane pisarna bivšega predsednika republike

Deli na:
Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut Pahor in koliko nas stane pisarna bivšega predsednika republike

Borut Pahor v svoji novi pisarni. - Foto: Primož Lavre

V skladu z zakonom o zagotavljanju pogojev opravljanja funkcije predsednika republike ima bivši predsednik Borut Pahor pravico do uporabe pisarne še eno leto po izteku funkcije, v tem času prejema tudi nadomestilo v višini 80 odstotkov svoje zadnje plače, ki jo je prejemal kot predsednik.

Kot so nam sporočili iz urada predsednice republike, je do izteka funkcije 22. decembra prejel plačo v bruto znesku 4.119 evrov, od 23. decembra dalje pa nadomestilo v bruto znesku 1.717,71 evra. Skupno torej 5836 evrov. Gre za decembrski prejemek, ki je sestavljen tako iz plače kot dodatka. Novembra pa je prejel 6.298,85 evra bruto plače, torej bo dobil nadomestilo okoli 5000 evrov bruto.

Pisarna bivšega predsednika ima sedež na Trgu republike 3, v 17. nadstropju in meri 186,28 m2. Prostore je izbralo ministrstvo za javno upravo v soglasju s predsednikom republike, ki mu je prenehala funkcija. Stroški najema znašajo 3.353 evrov mesečno oziroma 40.286 evrov za celotno obdobje od 23. decembra lani do 22. decembra letos. Njihov lastnik je družba CEEREF, nepremičninski in gradbeni projekti, ki je v lasti pidovskega barona Igorja Laha.

Poleg bivšega predsednika sta v njegovi pisarni zaposleni še svetovalka Alja Brglez in administratorka Dušanka Božič. Skupni stroški za njihove plače za leto 2023 znašajo 181.300 evrov (iz te proračunske postavke se financira tudi razlika do pokojnine prvega predsednika Milana Kučana), za materialne stroške pisarne je predvidenih 97.000 evrov, za investicije in investicijsko vzdrževanje pisarne pa še 5.530 evrov.

VEČ V TISKANI ŠTEVILKI REPORTERJA ALI TRAFIKI24