slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

polna-luna Svet24.si

Majska polna Luna: Čas iskanja in vzpostavljanja ...

1715284671-172a4526-1715284644961 Necenzurirano

Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem....

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

benjamin sesko leipzig pm Ekipa24.si

Zelo kmalu! Sloviti novinar Romano razkriva, kdaj ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

josip ilicic mm Ekipa24.si

Noro, kako so Srbi 'pozdravili' vrnitev Josipa ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit Jankoviću; zakaj je na koncu manjkal le premier Golob (FOTO)

Deli na:
Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit Jankoviću; zakaj je na koncu manjkal le premier Golob (FOTO)

Ljubljanski grad je ob prazniku Ljubljane okupirala elita, ki se je prišla priklonit Zoranu Jankoviću - Foto: Primož Lavre

Praznik Ljubljane 9. maj je najpomembnejši dan v letu za ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ne zato, ker na ta dan praznuje »mesto heroj«, temveč je to dan, ko se mu pridejo na Ljubljanski grad klanjat najvplivnejši ljudje v državi.

Pred letom dni sta Milan Kučan in Robert Golob na gradu za kratek čas staknila glavi in zasenčila vse ostalo dogajanje. Tudi podelitev nazivov častnih meščanov Ljubljane, kaj šele ostale nagrade, govore in vse drugo, kar je spremljalo lanski 9. maj, praznik Ljubljane.

Foto: Primož Lavre - Častna meščana: Julijana Žibert in Janez Koželj

Letos se sicer ni pripetilo nič podobno vpadljivega, a se je proslave vseeno udeležil kup pomembnežev s predsednico države Natašo Pirc Musar na čelu. Je pa zato manjkal predsednik vlade Robert Golob, čigar udeležba se je prvotno napovedovala, a ga nazadnje ni bilo.

Foto: Primož Lavre - Milan Kučan in Nataša Pirc Musar

Neuradno naj bi Goloba razkurilo poročanje medijev, da bo zaradi Jankovićeve proslave izpustil kosilo z Romanom Prodijem, nekdanjim predsednikom Evropske komisije, ki je včeraj obiskal Novo Gorico in se udeležil državne proslave ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. Na vladi trdijo, da Golobovo kosilo s Prodijem sploh ni bilo predvideno, a nazadnje premier ni prišel niti na Ljubljanski grad. Ga je pa zato zastopalo več ministrov s finančnim ministrom in podpredsednikom vlade Klemnom Boštjančičem na čelu.

Seveda na gradu ni smel manjkati bivši predsednik Milan Kučan, ki se redno udeležuje tovrstnih proslav, prišel je tudi drugi nekdanji predsednik Danilo Türk – manjkal pa je tretji bivši predsednik Borut Pahor, ki je bil včeraj v Novi Gorici.

Foto: Primož Lavre - Aleksander Čeferin in najbogatejši Srb Miroslav Mišković

Izstopal je tudi predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin, ki je bil eden od zvezdnikov dogodka na gradu. Z njim so se hoteli rokovati politiki, gospodarstveniki in drugi vplivneži.

Čeprav naj bi bil praznik Ljubljane predvsem ideološki praznik, je šotor na Ljubljanskem gradu pokal po šivih od množice vplivnežev iz politike in gospodarstva. Predvsem slednji so tako dominirali, da je vse skupaj bolj spominjalo na podelitev kakih gospodarskih nagrad kot pa proslavo ob dnevu, ko so v Ljubljano leta 1945 vkorakali Titovi partizani. Jankovićevi ideološki podporniki, kakršna je Svetlana Makarović, so v tej družbi delovali prav izgubljeni, prav tako borci za pravice delavcev – na grad je med drugim prišel tudi vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić, čiar društvo je prejelo plaketo MOL.

Foto: Primož Lavre - Kralj banan Izet Rastoder in Mladen Milanović – Kaja

Med gospodarstveniki smo opazili šefa Kolektorja in lastnika Dela Stojana Petriča, lastnika Rika Janeza Škrabca, kralja banan Izeta Rastoderja. V paketu sta prišla najbogatejši Srb Miroslav Mišković in najbogatejši tajkun Republike srbske Mladen Milanović – Kaja, ki imata velike nepremičninske načrte v Ljubljani in Sloveniji.

Državno premoženje so zastopali šef SDH Žiga Debeljak, član uprave Darsa in zaupnik premierja Goloba Andrej Ribič, šef Elesa Aleksander Mervar ter prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes. Prisotnost slednjega, ki je sedel celo v drugi vrsti povabljencev v družbi Petriča in Škrabca je bila pomenljiva. Na proslavi je bila namreč tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki je nedavno pozvala k reviziji obsceno drage prenove železniške postaje Jesenice.

Foto: Primož Lavre - Stojan Petrič, Dušan Mes in Janez Škrabec

V normalnih okoliščinah in normalni Ljubljani bi bili sicer zvezdi včerajšnje prireditve na Ljubljanskem gradu letošnja častna občana Julijana Žibert in Janez Koželj. Prva je bila dolgoletna šefinja ljubljanske in nato tudi slovenske pošte, je tudi med najzaslužnejšimi za ureditev Poti spominov in tovarištva. Drugi je arhitekt, mestni urbanist in branilec trenda vila blokov, ki je prestolnico pomagal pretvoriti v menda »najlepše mesto na svetu«.

Ideološko-urbanistično sta to častna meščana po meri ljubljanskega župana Zorana Jankovića, čigar mestno politiko zaznamuje čaščenje pridobitev revolucije in malikovanje gradbeništva. A tudi na dan, ko ju je župan počastil, ga nista mogla zasenčiti.