Revija Reporter
Slovenija

Ekskluzivne fotografije luksuzne prenove dvorca Goričane za kardinala Franca Rodeta

Marko Medvešek
22 316

23. avg. 2020 19:59 Osveženo: 7:22 / 24. 8. 2020

Deli na:

Kardinal Franc Rode.

Bobo

V Reporterju ekskluzivno objavljamo doslej še nikjer objavljene fotografije prenovljenega dvorca Goričane, kjer so uredili luksuzno stanovanje za kardinala in nekdanjega ljubljanskega nadškofa Franca Rodeta.

Pišemo, zakaj si je Rode želel bivati na dvorcu in s kakršnimi argumenti je opravičeval svoje načrte za Goričane.

Dvorec Goričane, ki ga je Cerkev nazaj dobila z denacionalizacijo, je obnavljala papirnica Goričane. Kaj sta se dogovorili papirnica in nadškofija in zakaj sta danes sprti in se tožarita na sodiščih.

Obnovljena kapela sv. Frančiška Saleškega na dvorcu Goričane.

arhiv Reporterja

Pojasnjujemo, zakaj Rodetovim naslednikom na položaju ljubljanskega nadškofa posel z Goričanami ni bil niti najmanj všeč, ter zakaj desetletje po uradno končani obnovi Goričan nadškofija ne more uporabljati dvorca.

Direktor papirnice Andraž Stegu je bil včasih prijatelj Franca Rodeta - ko je med njim in nadškofijo počilo, je v medijih razkril, kako drag okus naj bi imel nadškof in nato še kardinal Franc Rode.

Pišemo o luksuzu, ki bi ga v razkošno preurejenem, več kot 400 kvadratnih metrov velikem grajskem stanovanju užival Rode. Svetila iz muranskega stekla, svilnata preproga, vredna toliko kot novo stanovanje, prostori za rekreacijo in savna, pa še stanovanje za osebnega tajnika.


Objavljamo fotografije obnovljenih baročnih štukatur in fresk ter čudovito prenovljene grajske kapele, ki velja za biser baročne sakralne umetnosti.

Razložimo, zakaj sta v dvorcu tako grba nadškofa in kardinala Rodeta kot tudi spominska plošča, ki obeležuje kongres Komunistične partije Slovenije.

Spomnimo, kaj je kardinal Rode dejal o poročanju medijev o njegovem stanovanju na dvorcu.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24