tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

navijac-turkinja Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Slovenija

Pogačnik odstopil

Deli na:

Miha Pogačnik je danes odstopil z mesta predsednika slovensko-hrvaške komisije pravnih strokovnjakov za reševanje mejnega vprašanja. Kot je zapisal v odstopni izjavi premieru Borutu Pahorju, ki jo je poslal tudi medijem, odstopa zaradi "sistematične negativne kampanje" glede višine honorarja, ki ga je prejemal za svoje delo.

Miha Pogačnik je danes odstopil z mesta predsednika slovensko-hrvaške komisije pravnih strokovnjakov za reševanje mejnega vprašanja. Kot je zapisal v odstopni izjavi premieru Borutu Pahorju, ki jo je poslal tudi medijem, odstopa zaradi "sistematične negativne kampanje" glede višine honorarja, ki ga je prejemal za svoje delo.

"Gonjo v medijih sem prenašal razumevajoč, da vlada Republike Slovenije in vi, gospod predsednik, ki imate poln vpogled v pomen mojega dela, ustrezno cenite moje delo in prizadevanja. Vaše javne izjave, ki sem jih zasledil v medijih, v katerih se očitno pridružujete oceni o pretiranosti mojega honorarja za delo in naloge, ki jih opravljam za vlado v zvezi z mejnim vprašanjem med Slovenijo in Hrvaško, so me dokončno spodbudile k temu, da vam javno sporočim, da odpovedujem svoje sodelovanje pri reševanju mejnega in delimitacijskega spora med Slovenijo in Hrvaško," je zapisal Pogačnik.

Kot je izpostavil, se je v preteklih dneh v zvezi z višino honorarjev, ki naj bi jih prejemal za svoje svetovalno delo za slovensko vlado, "razvila sistematična negativna kampanja, ki skozi populistične ocene konstruira negativno podobo Mihe Pogačnika kot vladnega svetovalca". Menil je, da to med drugim tudi "zamegljuje vsebinski obseg in pomen ureditve" mejnega vprašanja za Slovenijo.

Pogačnik izpostavlja tudi, da so mediji "od vlade očitno pridobili samo nekatere podatke v zvezi z mojimi honorarji", ne pa tudi npr. podatkov o materialnih, administrativnih in prevoznih stroških. "Zamolčano je bilo tudi to, spoštovani gospod predsednik vlade, da za mesece, odkar je na oblasti vaša vlada, za svoje opravljeno in potrjeno delo po pogodbi za vodenje koordinacijske skupine mednarodnopravnih strokovnjakov nisem prejel še nobenega honorarja," je v odstopni izjavi še zapisal Pogačnik.

Po poročanju medijev naj bi Pogačnik za vodenje mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško na mesec prejemal 6300 evrov bruto, poleg pa naj bi njegovo podjetje Iustica za pravno svetovanje od vlade mesečno prejemalo še 2500 evrov bruto. Premier Pahor je v četrtek po seji vlade to označil za pretirano. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.

Pahor je še napovedal, da bo zato vlada pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci, saj je "potrebno narediti red s pripravo regulative, ki bo postavila standarde na tem področju". Premier je še izrazil prepričanje, da bi morali nekatere od nalog, ki jih zdaj za vlado opravljajo zunanji sodelavci, opravljati uslužbenci javne uprave.