Revija Reporter
Slovenija

Podlo: na Pohorju so gorskim kolesarjem nastavili bodečo žico

STA

24. apr. 2019 15:25 Osveženo: 15:28 / 24. 4. 2019

Deli na:

Bodeča žica na Pohorju.

PP Maribor II

Na Mariborskem Pohorju potekajo zadnje priprave pred uvodno tekmo svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, ki bo tam potekala konec tedna. Prijavljenih je 289 tekmovalcev, nastanitvene zmogljivosti v mestu in okolici so skoraj polno zasedene. Priprave na tekmo je zasenčilo odkritje nevarno nastavljene bodeče žice v gozdu izven kolesarskega parka.

Po uspešno izvedeni tekmi za evropski pokal se kolesarsko dogajanje na Pohorju konec tedna nadaljuje s prvo od sedmih tekem svetovnega pokala v spustu. Tekmovalni del na dvokilometrski progi se bo začel v petek z uradnimi treningi, v soboto bodo kvalifikacije, v nedeljo pa finali. Še prej, v četrtek popoldne, bo uradno odprtje tekmovanja na Tyrševi ulici v Mariboru, kjer bodo predstavili najboljše kolesarje na svetu in jim predali startne številke. Med njimi tudi Slovenki Moniki Hrastnik.

Proga na Pohorju, ki je za tekmo svetovnega pokala spremenjena za okoli 30 odstotkih, je v veliki meri pripravljena, trenutno potekajo predvsem infrastrukturna dela na terenu za pripravo televizijskega prenosa, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja tekmovanja Iztok Kvas.

Glede na medijsko odmevnost je to zagotovo največji dogodek v Mariboru in eden večjih v Sloveniji v zadnjih letih, je izpostavil direktor Marproma, ki je upravljavec infrastrukture na Mariborskem Pohorju, Bernard Majhenič. Kot je dejal, si bo po ocenah Red Bull Media House tekmo v neposrednem televizijskem prenosu ogledalo okoli 60 milijonov gledalcev v od 40 do 50 državah po svetu. Doslej je za spremljanje dogodka akreditiranih več kot sto novinarjev.

Vse to bo imelo pomemben vpliv na promocijo destinacije Maribor-Pohorje in Slovenije. Nastanitvene zmogljivosti v Mariboru in na Pohorju so zasedene od 90- do 100-odstotno, od tega jih od 50 do 60 odstotkov pripisujejo gostom, povezanih s kolesarjenjem, je izpostavila direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windisch. V mestu je okoli 2500 turističnih postelj, nekje polovica od tega je zasedena zaradi kolesarskega dogodka.

Po Kvasovih besedah je za tekmo prijavljenih 289 tekmovalcev, do deset tekmovalcev bo tudi iz Slovenije, sicer pa se bo tega tekmovanja udeležilo okoli 50 odstotkov tistih tekmovalcev, ki so sodelovali na tekmi za evropski pokal. Večina od teh je v teh dneh tudi ostala v Mariboru in okolici, je povedal Kvas.

V priprave tekmovanja je vključenih 250 prostovoljcev, Maribor pa je organizacijo tekme za svetovni pokal dobil za dve leti. Organizatorji upajo, da bodo uspešno kandidirali tudi za prihodnje tekme. Proračun tokratnega tekmovanja znaša 505.000 evrov.

Majhenič je danes izrazil tudi upanje, da bodo gostinci in turistični delavci v prihodnosti prepoznali pomembnost Mariborskega Pohorja in da bodo v naslednjih letih lahko z njimi bolj sodelovali kot letos. Prav tako pričakuje, da bodo prepoznali športni turizem in aktivno preživljanje prostega časa kot tisto, ki prinaša dodano vrednost v Sloveniji.

Priprave na tekmo pa je zasenčilo odkritje nevarno nastavljene bodeče žice v gozdu blizu, vendar izven kolesarskega parka. Kot so povedali na novinarski konferenci, jo je na območju proti Pekram odkrila ena od tekmovalk, do poškodb ali celo tragedije pa na srečo ni prišlo. Kolesarji, ki so po tekmi za evropski pokal ostali v Mariboru, so namreč v teh dneh veliko kolesarili tako po kolesarskem parku, pa tudi po poteh izven parka.

Po današnjem pregledu območja s policijo so žico, trdno nameščeno v višini glave, odkrili še na enem mestu v bližini prve lokacije, prav tako izven parka. Kot je povedal Kvas, so uvedli dodatni nadzor, so pa zaradi dogajanja močno razočarani in tudi v skrbeh. Kvas poziva storilce, naj tega ne storijo več, pristojne pa, da storilce odkrijejo in ustrezno kaznujejo.

S policijske uprave Maribor so sporočili, da incident obravnavajo kot kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, saj je bila z navedenim dejanjem povzročena konkretna nevarnost za življenje in zdravje ljudi. Zagrožena kazen za to dejanje je do pet let zapora.

Kraj incidenta so si ogledali policisti Policijske postaje Maribor II. V izjavi za javnost so s policijske uprave Maribor sporočili: "Bodeči žici sta bili napeti na lokacijah, ki sta izven uradne proge, kjer bo potekal svetovni pokal v gorskem kolesarjenju. Žici sta se nahajali v gozdu na Mariborskem Pohorju, desno od Pohorske vzpenjače, na zgornjem delu Pohorja, ki pa je odmaknjeno od tekmovališča in po njem potekajo neurejene proge, ki jih na lastno odgovornost uporabljajo posamezniki."

Sicer pa organizatorji tekme vse obiskovalce prireditve prosijo, da se pod Pohorje pripeljejo z javnim prevozom ali s kolesi, saj bo urejeno brezplačno varovanje koles, prav tako morajo upoštevati navodila glede gibanja in varnosti. Posebej je Kvas izpostavil, da proge ne smejo prečkati, razen na posebej označenih prehodih. Organizatorji pričakujejo veliko obiskovalcev, tudi tujih, predvsem z avstrijske Štajerske.