zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podjetna Štajerca naj bi v treh letih s prodajo mamil zaslužila milijon in pol evrov

Deli na:
Podjetna Štajerca naj bi v treh letih s prodajo mamil zaslužila milijon in pol evrov

Foto: Getty Images

Zaradi suma, da sta ustvarila spletno trgovino za prodajo sintetične droge, denar pa oprala tako, da sta ga vložila v nakup nepremičnin, je mariborsko sodišče odredilo pripor za Štajerca Tadeja Savca in Dejana Žnidariča, danes poroča časnik Večer. Savca so pred dvema mesecema aretirali v Avstriji, Žnidariča pa v Sloveniji.

Hudodelska združba je osumljena, da se je v obdobju od avgusta 2012 do maja letos s preprodajo sintetičnih mamil okoristila za poldrugi milijon evrov.

Kot vodja združbe je po poročanju Večera utemeljeno osumljen 30-letni Tadej Savec iz Lenarta, njegova desna roka naj bi bil dve leti starejši Mariborčan Dejan Žnidarič. Pomembno vlogo naj bi v verigi odigrali tudi njuni dekleti. Četverici zaradi očitka preprodaje droge v hudodelski združbi preti od najmanj pet do 15 let zapora.

Savec in Žnidarič sta za preprodajo prepovedanih sintetičnih substanc ustvarila spletno stran www.synthetiQ.org in preko nje v štirih letih po prepričanju kriminalistov prodala najmanj 272 kilogramov sintetičnih mamil. Kupcem sta jih pošiljala iz Slovenije in tudi iz različnih naslovov na Češkem, v Španiji in na Nizozemskem, kjer sta z denarjem od prodaje droge kupovala nepremičnine in začasno tam tudi živela.

Avstrijska policija je spletno trgovino odkrila potem, ko je maja 2014 izsledila enega od njenih avstrijskih kupcev. Avstrijsko državno tožilstvo je oktobra lani na slovensko specializirano državno tožilstvo naslovilo prošnjo za mednarodno pravno pomoč v smislu, da bi zoper upravljavca spletne platforme sprožili prikrite preiskovalne ukrepe. Savec, Žnidarič in njuni partnerici so se ujeli v prisluhe, piše Večer.

Žnidariča so prijeli slovenski kriminalisti, Savca pa avstrijski, a naj bi ga od tam že izročili v pripor v Mariboru. Tudi Žnidarič je po podatkih Večera v priporu, njuni pomočnici in še pet osumljenih, ki so v kazenskem postopku zaradi kupovanja droge, se smejo braniti s prostosti.