ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podaljšanje posojila

Deli na:

Nova Ljubljanska banka (NLB) je družbi Infond Holding 7. aprila odobrila podaljšanje kreditov, je danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavil Infond Holding.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je družbi Infond Holding 7. aprila odobrila podaljšanje kreditov, je danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavil Infond Holding.

Podrobnosti zaradi "spoštovanja poslovnih interesov iz razmerij med družbo in banko" družba ne more razkriti, so zapisali.

Za kolikšen znesek gre, tako niso navedli. Časnik Dnevnik je minuli petek objavil, da je NLB 7. aprila Infond Holdingu podaljšala za okoli 150 milijonov evrov kratkoročnih posojil, in sicer za poldrugi mesec do začetka junija. Časnik Finance je v sredo objavil, da NLB reprograma 150 milijonov evrov kredita Infond Holdingu, ki naj bi zapadel v sredo, ni podpisala.

"Jaz nisem nič podpisal," je danes na vprašanje, ali lahko potrdi podaljšanje kredita in za kakšen kredit gre, odgovoril predsednik uprave NLB Draško Veselinovič.

"Banka, ki ima takšen tržni delež, kot ga ima NLB, mora najprej delati v korist same banke, svojih varčevalcev, lastnikov, in mora pogledati, kaj je najbolje za Slovenijo. Te stvari so vedno pred očmi tudi meni osebno," je Veselinovič še povedal ob robu današnje seje komisije DZ za nadzor javnih financ.

Finančni minister Franc Križanič je na seji komisije DZ opozoril, da bi pri prodaji deleža Infond Holdinga v Mercatorju v primeru, da bi prišlo do nenadne prekinitve kreditnih linij, lahko prišlo do prevzema Mercatorja "na način, da bi strateški partner lahko prevzel Mercator in praktično spraznil naše police". "Glede na to, da je po podatkih, ki jih imamo, v ta namen že odprl kreditne linije in je po naših podatkih enkrat že izpraznil slovenske izdelke s svojih polic," je dejal minister.

Križanič še pravi, da bi "ta problem lahko preprečil urad za varstvo konkurence, vendar je bolje reagirati predčasno in na organiziran način probleme prenosa delnic na bodisi banke bodisi s ponovnim odkupom s strani Kapitalske družbe preprečiti, da bi prišlo do večjih zapletov, ki bi imeli večje posledice za slovensko prehrambeno industrijo."

Po Veselinovičevih besedah je zgodba o Mercatorju precej dolga in zapletena. "Vemo, kdaj je bila prodaja Mercatorja narejena in kdaj se je začelo financiranje Mercatorja. Na točki, ko se krediti podaljšujejo že dlje časa, je to eskaliralo v trenutku, ko sem v banki dobra dva meseca. Treba bo potegniti nekatere odločitve in na tem tudi delamo," je še dejal prvi mož NLB.