Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Počivavškovi sindikati zagrozili Cerarju. da bodo njihove plače postale glavna tema volilne kampanje

Deli na:
Počivavškovi sindikati zagrozili Cerarju. da bodo njihove plače postale glavna tema volilne kampanje

Foto: Bobo

V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, vladi za odločanje o sklenitvi dogovora z njimi dajejo teden dni časa. V nasprotnem primeru bodo s svojimi aktivnostmi poskrbeli, "da bo vprašanje plač delavcev v Republiki Sloveniji in spoštovanje dogovorjenega postalo osrednja tema v volilni kampanji".

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so bila pogajanja o njihovi prvi stavkovni zahtevi pred tednom dni praktično končana, saj so se sporazumeli o vseh bistvenih elementih te stavkovne zahteve, na vladi pa je bila odgovornost, da ta dogovor na svoji seji formalno potrdi. Zdaj zahtevajo, da vlada odločanje o tem izvede in zaključi začeto.

Pri tem zavračajo stališče vlade, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, ker bi bilo glede na dejstvo, da bo vlada s torkom začela opravljati tekoče posle, neodgovorno, da bi zadnji dan sklepala dogovore, ki bi imeli posledice za javne finance.

"Prepričani smo, da je neodgovorno, da vlada naslednji vladi prepušča odpravo anomalij, ki jih je z neodgovornimi odločitvami sama povzročila, tudi na delovnih mestih tistih z nižjimi plačami, po tistem, ko je plače močno izboljšala zdravnikom, direktorjem in ravnateljem," so zapisali v koordinaciji.



Odstop predsednika vlade po njihovem trdnem prepričanju glede na čas do rednih ali izrednih parlamentarnih volitev in glede na stanje v pogajanjih ničesar ni spremenil z vidika sklenitve dogovora s sindikati javnega sektorja in z vidika odgovornosti vlade, da izpolni svoje zaveze do javnih uslužbencev.

Hkrati so prepričani, da ne le da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev sodijo med tekoče posle, temveč bi si vlada glede na možne posledice stavkovnih aktivnosti tudi v času opravljanja tekočih poslov morala prizadevati doseči dogovor s stavkajočimi sindikati.

Sindikati, ki delujejo v koordinaciji stavkovnih odborov, bodo na svojih organih v prihodnjih dneh obravnavali nastalo situacijo, za katero so prepričani, da je bila vnaprej načrtovana. Kot so napovedali, bodo odločali o aktivnostih, s katerimi bodo terjali realizacijo dogovorjenega s to ali prihodnjo vlado.