pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Počivalšek okrivil Šarca: Neustrezen način vodenja koalicije je pripeljal do njenega razpada

Deli na:
Počivalšek okrivil Šarca: Neustrezen način vodenja koalicije je pripeljal do njenega razpada

Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je v intervjuju za Večer spregovoril o političnih razmerah po padcu vlade Marjana Šarca, v kateri je sodelovala SMC. Vzrok za razpad vlade je pripisal neustreznemu načinu vodenja koalicije. O pogajanjih o novi vladi pa je dejal, da kjer se trenutno največ pogovarjajo, to počnejo iskreno in niti približno s figo v žepu.

O koalicijskih pogajanjih četverčka pod okriljem SDS je dejal, da se bližajo h koncu programskega usklajevanja. "Sem zmerni optimist, pričakujem pa, da se bo zadeva v nadaljevanju hitro odvila, bodisi v smeri dogovora bodisi v smeri ugotovitve, da ne moremo pripeljati zgodbe do kakršnegakoli zaključka."

O ugibanjih o neenotnosti SMC je dejal, da ga "vse špekulacije, kdo je za in kdo ni, zabavajo, ker so mokre sanje tistih, ki bi radi že v tej fazi, sredi pogovorov, te preprečili".

Na vprašanje, kakšno vlogo pri njegovem odločanju za vstop v koalicijo s SDS igra madžarsko financiranje njihovih medijev in stranke, pa je odgovoril načelno: "Imamo zakone in imamo organe nadzora. Imamo vse pogoje, da se zgodbe, ki so jih mediji polni, enkrat dokončno raziščejo."

Spregovoril je tudi o minulih ostrih besedah med strankama in dejal, da ni pozabljeno, da je predsednik SDS Janez Janša nekoč SMC označil za derivat nekdanjega režima, kot ni pozabljeno, da je bila SMC odločilna, da je bil Janši zaradi obsodbe v zadevi Patria odvzet poslanski mandat. "A danes je leto 2020 in pogovarjamo se o tem, kar ima z življenjem v tej državi opraviti mnogo več kot en tvit ali ena afera," je navedel.



Ob pogovorih z LMŠ o morebitni skupni listi na prihodnjih volitvah, na kateri pa glede na stališče LMŠ stranki ne bi bili enakovredno zastopani, je Počivalšek spomnil, da je šla SMC na prejšnje volitve s triodstotno podporo, pa uresničila skoraj deset odstotkov. "Nekdo drug pa je startal s 26-odstotno podporo, pristal pa pri 13 odstotkih."

Spregovoril je tudi o državnem sekretarju v kabinetu predsednika vlade Damirju Črnčecu in dejal, da njegova izbira za ključnega svetovalca najprej veliko pove o tem, kako nekdo razume svet okoli sebe in politiko. Po njegovih besedah je Črnčec "nedvomno strokovnjak za varnostna vprašanja, a ga ne vodijo primerni motivi."

"Če bi Črnčečeva vloga ostala na varnostnem področju, mislim, da ne bi bilo težav. Ker pa ni bilo tako, je to generiralo pomembne probleme, ki so pripeljali do epiloga, ki smo mu priča. Damir Črnčec zato ne sodi ob bok nobenemu predsedniku vlade," je ocenil.

O poskusu Alenke Bratušek, da sestavi projektno vlado pa je dejal, da vsak poskus jemljejo resno, a pogajanj ne morejo voditi v treh smereh. "Kjer se trenutno največ pogovarjamo, to počnemo iskreno in niti približno s figo v žepu," je zatrdil.