Revija Reporter
Slovenija

Počivalšek: Ob obstoječi lastniški strukturi država Adrii ne bo pomagala niti z enim evrom

STA

25. sep. 2019 16:40 Osveženo: 16:42 / 25. 9. 2019

Deli na:

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo

Bobo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes ponovil, da je država pripravljena pomagati Adrii Airways, katere letala so že drugi dan prizemljena. "Adria potrebuje celovito lastniško, finančno in poslovno prestrukturiranje, v okviru teh možnosti bomo iskali rešitve," je dejal in dodal, da bodo poskušali ukrepati hitro.

"Adria ima definitivno neodgovornega lastnika, ki jo je pripeljal do tega, da ostaja brez letal. Za reševanje tako resnega položaja imamo zelo malo časa," je v izjavi za medije opomnil Počivalšek, potem ko se je danes v Ljubljani sestal s predstavniki pilotov.

Država je bila sicer v okviru zakonskih možnosti pri reševanju Adrie Airways pripravljena sodelovati že od zgodnje pomladi. "Seveda pa postavljamo pogoj: da od vodstva pridobimo vzdržen poslovni načrt, ki bi izkazoval, kako bo družba v bodoče poslovala na zdravih temeljih in splavala na površje," je dejal in dodal, da brez jasnih poslovnih načrtov Adrii ni in ne bo mogoče pomagati.

Možnosti za pomoč države so sicer omejene. Družba je bila namreč dokapitalizirana leta 2011 s 70 milijonov evrov, do nove možnosti za dokapitalizacijo pa mora preteči deset let. "To se še ni zgodilo, poleg tega je družba v zasebni lasti, zato je manevrski prostor za pomoč zelo zožan," je dodal.

Ob tem je vodstvo Adrie obtožil, da poskuša državo prikazati kot odgovorno za to, kar se trenutno dogaja. "Če bi prej odgovorno sodelovali, bi lahko prej prišli do rešitve. Iskanja rešitev za Adrio se lotevamo z vso odgovornostjo, naredili bomo vse, da v okviru naših možnosti najdemo rešitev," je ponovil in poudaril, da ob obstoječi lastniški strukturi država v nobenem primeru Adrii ne bo pomagala niti z enim evrom.

Ministru se sicer zdi pozitivna novica, da je agencija za civilno letalstvo danes Adrii do 2. oktobra podaljšala rok za predložitev potrjenega finančnega načrta prestrukturiranja.