ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po treh primerih puščanja plina na Gorenjskem poteka odpravljanje posledic

Deli na:
Po treh primerih puščanja plina na Gorenjskem poteka odpravljanje posledic

Po eksploziji plina v Britofu. - Foto: PU Kranj

V Orehovljah pri Kranju so včeraj odkrili že tretji primer puščanja plina iz plinovoda na Gorenjskem v nekaj dneh. Zaradi tega je bilo območje nekaj časa zaprto, prav tako je bila zaprta cesta Britof-Predoslje v Orehovljah. Evakuiranih je bilo več ljudi. V naselju Za jezom v Tržiču je včeraj potekala sanacija, ta še vedno poteka tudi v Britofu.

Da v Orehovljah pri Kranju zaradi poškodovane plinske cevi prihaja do puščanja plina, so javnost obvestili včeraj malo po poldnevu. Kot so sporočili s policije, so območje zaprli, prav tako so zaprli cesto Britof-Predoslje v Orehovljah. Stekla je evakuacija 10 ljudi, otroci na bližnji osnovni šoli pa so zaradi varnosti ostali v šoli.

Prebivalcem na širšem območju so policisti svetovali, naj zaprejo okna, uporaba odprtega ognja na območju je bila prepovedana, prav tako dostop do kraja nepooblaščenim osebam.

Po nekaj urah so pristojni sporočili, da intervencijo zaradi puščanja plina zaključujejo. Nevarnosti namreč ni bilo več, stanovalci in šolarji pa so se lahko vrnili na svoje domove. Po prvih ugotovitvah je plinsko napeljavo poškodoval delovni stroj, poškodbo pa bodo sanirali.

Kot je povedal vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer, so jih o poškodbi plinovoda okoli poldneva obvestili delavci, ki na tem delu gradijo komunalno infrastrukturo. Na dogodek so gasilci prišli z dvema voziloma in osmimi gasilci ter ugotovili, da je prišlo do preboja cevi med gradbenimi deli na gradbišču.

Plin so zato takoj zaprli in zaradi preventive začeli z evakuacijo treh bližnjih hiš. Krajanom so naročili tudi, naj zapirajo okna in omejijo zadrževanje na prostem.

"Gre za strožje preventivne ukrepe, s katerimi želimo zagotoviti varnost prebivalstva, četudi vsebnost plina v zraku ni visoka. Tovrstne ukrepe bomo zagotavljali tudi v prihodnje, saj je preventivno delovanje civilne zaščite na prvem mestu," je ob tem dejal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Po zaprtju plinovoda so začeli opravljati meritve po vseh hišah v bližini, po zemljini in v jaških v okolici. Prisotnosti plina popoldne ni bilo več zaznati, zato so se ljudje lahko vrnili na svoje domove. Odredili pa so odkop zemljine, ki je bila v neposredni bližini samega izhajanja, ter sanacijo, ki jo bo izvedlo za to usposobljeno podjetje.

Do puščanja plina je prišlo nedaleč od kraja v bližnjem Britofu pri Kranju, kjer je pred tednom dni zaradi uhajanja plina prišlo celo do eksplozije, v kateri so bili poškodovani dva delavca in štirje otroci.



V Britofu so intervencijo po eksploziji nadaljevali tudi včeraj. Vrednost plina v zemljini, ki jo prezračujejo že več dni, je sicer po zadnjih meritvah minimalna, zato bodo lahko predvidoma v sredo začeli zasipati razkopano cesto. Slednjo so morali razkopati, ker se je plin kljub odkritemu mestu uhajanja in sanaciji še vedno nahajal v zemljini.

V četrtek sledi novo merjenje, v petek pa odločitev o odprtju ceste, ki so jo zaprli ob odkritju. Še vedno pa v Britofu velja tudi prepoved uporabe odprtega ognja.

S sanacijo so včeraj nadaljevali tudi Za jezom v Tržiču, kjer so v ponedeljek izmerili presežene koncentracije zemeljskega plina. Po zaprtju dotoka plina so prezračevali območje, kjer so najvišje koncentracije.

Intervencija je bila včeraj končana in evakuirani stanovalci so se lahko vrnili domov, cesta pa je ostala samo še delno zaprta, in sicer na mestu odpravljanja napake na napeljavi. V dogodku kriminalisti niso odkrili znakov kaznivega dejanja.

Čeprav je plin na tem delu sedaj zaprt, pa policisti do celovite sanacije pozivajo ljudi, naj na tem območju ne uporabljajo odprtega ognja. Kot je pojasnil Andrej Karlin iz Petrola, ki vodi plinifikacijo v Tržiču, so že v ponedeljek približno locirali mesto puščanja plina, za kakšno napako gre, pa bodo videli, ko bodo naredili izkop.

Kot je pojasnil Karlin, plinovode vsako leto kontrolirajo z mobilno enoto, ki je opremljena z detektorji in zaznava morebitno puščanje plina. Konkretno to območje so nazadnje pregledali aprila letos, ko puščanja niso zaznali. Stanovalci na tem območju sicer pravijo, da so večkrat zavohali plin, vendar pa, kot je izpostavil Karlin, jih o tem doslej niso obvestili, temveč jih je o tem obvestil en od stanovalcev šele v ponedeljek popoldan.

Na Gorenjskem so v zadnjih dneh zaznali puščanje plina na kar treh lokacijah. Karlin je prepričan, da je to posledica tega, da so ljudje zaradi dogodka v Britofu sedaj bolj pozorni na morebitni vonj po plinu. Sicer pa tovrstna puščanja niso tako neobičajna in se vsake toliko časa pojavijo na kakšnem od delov plinovodnega sistema.

"Mi imamo vsako leto zagotovo pet ali šest puščanj, ko nam izvajalci, ki kopljejo za kakšno drugo napeljavo, poškodujejo plinovod. Takrat plinovod začasno zapremo in saniramo," je pojasnil Karlin in dodal, da nekatera puščanja odkrijejo sami z rednimi kontrolami, na nekatera pa jih opozorijo ljudje, ki zavohajo plin.