900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po štirih letih in pol: Bo tožilec vložil obtožnico proti koruptivnim zdravnikom?

Deli na:
Po štirih letih in pol: Bo tožilec vložil obtožnico proti koruptivnim zdravnikom?

Foto: Profimedia

Od odmevne akcije NPU zoper zdravnike in dobavitelje zdravstvenega materiala ter dve lekarnarki so minila že štiri leta in pol, pa se sojenje sploh še ni začelo.

Se še spomnite odmevne akcije Nacionalnega preiskovalnega urada na 54 naslovih, ko so policisti pridržali 11 ljudi, povezanih z dobavami v zdravstvu, med njimi več znanih zdravnikov? Akcija je potekala 19. decembra leta 2013, šlo je za sume korupcije pri dobavah zdravstvenega materiala, pisalo se je celo o zlatih palicah. Na NPU so povzročeno škodo na račun ZZZS ocenili na skupaj 1,18 milijona evrov.

Ste morda že slišali, da je bil kdo od osumljencev v teh štirih letih in pol obsojen? Gotovo ne, saj sojenje sploh še ne poteka. Ne le to, postopek ni prišel še niti do vložitve obtožnice! No, to se bo morda kmalu vendarle zgodilo. Na specializiranem državnem tožilstvu so za Reporter pojasnili, da so zahtevo za sodno preiskavo v tej zadevi vložili 21. marca 2016 (po naših podatkih jo je vložil tožilec Iztok Krumpak), 27. decembra istega leta pa je sodnik izdal sklep o uvedbi preiskave. Pred dobrim mesecem dni so na SDT prejeli spis iz preiskave. Pravijo, da je zdaj »zadeva v fazi izdelave odločitve«. Pomeni, da se tožilec še ni odločil, ali bo vložil obtožnico in zoper koga.

Preiskovalni sodnik (ali sodnica) je obravnaval skupaj 15 oseb, po naših podatkih gre za zdravnike Zorana Miloševiča (interventni kardiolog v UKC Ljubljana), Vaneta Antoliča (predstojnik ortopedske klinike v UKC Ljubljana), Roka Vengusta (ortoped v UKC Ljubljana), Gregorja Kavčiča (ortoped v splošni novomeški bolnišnici), Miodraga Vlaovića (nekdanji vodja travmatološkega oddelka v celjski splošni bolnišnici), Sama Karla Fokterja (nekdanji vodja oddelka za ortopedijo v celjski bolnišnici), Roberta Cirmana (ortoped v Ortopedski bolnišnici Valdoltra) in Jožefa Matela (nekdanji predstojnik radiološkega oddelka v UKC Maribor).

Vsem se očita kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril po 241. členu kazenskega zakonika, poleg tega je Miloševič obdolžen za pranje denarja, Fokter za ponareditev ali uničenje poslovnih listin ter preprečitev dokazovanja, Matela za pranje denarja.

Poleg njih sta bila v sodni preiskavi zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril še dve vodji lekarn: Nataša Faganeli (vodja lekarne Ortopedske bolnišnice Valdoltra) in Monika Sonc (vodja lekarne Onkološkega inštituta v Ljubljani). Poleg imenovanih je tožilec predlagal posamezna preiskovalna dejanja še zoper Mihaela Miloševiča (sina zdravnika Zorana Miloševiča), Primoža Matelo (sina od zdravnika Jožefa Matele), Darka Žafrana (komercialista in direktorja v firmi Remedium), Marina Tadića (s. p. Marin Tadić) in Jano Šturm (prokuristko v firmi Advanta). Prva dva sta osumljena za pranje denarja, Žafran, Tadić in Jana Šturm pa za nedovoljeno dajanje daril.

Ob tako nesprejemljivo počasnem tempu procesiranja sumov korupcije v zdravstvu se ni čuditi, da se je tako zelo razrasla.