favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po požaru v Kemisu so iz Tojnice teden dni čistili oljno svinjarijo

Deli na:
Po požaru v Kemisu so iz Tojnice teden dni čistili oljno svinjarijo

Foto: Bobo

Policijska preiskava požara, ki je minuli ponedeljek izbruhnil v podjetju Kemis, še poteka.

Zaradi zahtevnosti in obsežnosti primera na Policijski upravi Ljubljana težko napovedo, kdaj bo zaključena, so pojasnili za STA. Pristojne službe pa so po tednu dni z gladine potoka Tojnica uspele očistiti oljno goščo, ki se je ob gašenju stekla v potok.

Pristojnim službam je po enem tednu od požara v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis uspelo očistiti površino potoka Tojnica, v katerega se je med gašenjem požara stekala voda, pomešana s skladiščenimi kemikalijami, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Ob tem so opozorili, da bo sanacija onesnaženih brežin potoka dolgotrajnejša.

Oljna gošča, ki se je med gašenjem stekala v Tojnico, je onesnažila okoli 100-metrski pas potoka ob tovarni v nasprotni smeri od toka vode. Okoli 30 delavcev podjetja VGP Drava, strokovnjakov službe za varovanje obalnega morja in družbe VGP Hidrotehnik, ki so priskočili na pomoč, je do včeraj zaključilo s čiščenjem vodne površine Tojnice. Odstranili so obsežne količine oljne gošče, ki se je zadržala za pregradami ob objektu in v meandrih potoka.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se je na celotnem odseku usedlina oprijela brežine in obrežne vegetacije. Gre za nevarni odpadek, ki je zajel 100-metrski pas ob tovarni v nasprotni smeri vodnega toka, so zapisali.

Načrpali so okoli 80 kubičnih metrov zaoljenih vod. Oljna gošča je odstranjena, trenutno poteka grobo čiščenje zaoljenih brežin s pomočjo črpalk s šobami ter z namenskimi pršilniki z uporabo sredstev za nevtralizacijo.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bo sanacija onesnaženih brežin dolgotrajnejša. Ko bodo pridobili rezultate podrobnejše analize snovi, ki so se zajedle v brežino, bodo izdelali sanacijski program.



Požar v podjetju Kemis, kjer naj bi skladiščili okoli 1500 ton nevarnih kemijskih odpadkov, je izbruhnil minuli ponedeljek zvečer. Gasilo ga je preko 250 gasilcev. Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv.

Inšpekcija za okolje in naravo je v petek opravila izredni inšpekcijski pregled nesreče, a ugotovitveni postopek še poteka. Tako ugotovitev ne morejo komentirati, so pojasnili za STA.

Kemisu se pa morda obeta tudi obisk gradbenih inšpektorjev. Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije je namreč na svoji spletni strani objavilo informacijo, da je bilo podaljšek nadstrešnice gradbeno dovoljenje izdano 21. aprila, torej približno tri tedne pred nesrečo. Satelitski posnetek pa da dokazuje, da je ta dodatna nadstrešnica tam že najmanj od leta 2013, ko je nastal pričujoči posnetek. To bi pomenilo, da je Kemis v bistvu legaliziral črno gradnjo.

Na pristojnem ministrstvu so za STA pojasnili, da gradbena inšpekcija ne vodi inšpekcijskega postopka, zato ne morejo dati kakšnih informacij glede legalnosti teh objektov. Bodo pa poizvedovanje STA obravnavali kot informacijo oz. indic za morebitno uvedbo postopka.

Vrhničani in Sinjegoričani so po požaru zahtevali zaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, jezni so tudi, ker da še vedno ni znano, kakšne snovi so bile v času požara skladiščene v Kemisu in so zgorele. V soboto so med drugim pripravili protest.

Pooblaščenka Civilne iniciative Sinja Gorica, odvetnica Eva Lavtar je na sobotnem zboru krajanov Sinje Gorice izpostavila razočaranje krajanov nad državnimi institucijami, ki po njihovem mnenju zamujajo z natančnimi podatki o okoljskih posledicah požara. Krajani zato po besedah Lavtarjeve zahtevajo, naj vzorčenja opravijo tudi tuji strokovnjaki, stroške njihovega dela pa naj plača Kemis.