mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pivovarji vladi: odpravite trošarine in nas rešite!

Deli na:
Pivovarji vladi: odpravite trošarine in nas rešite!

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay

Združenje slovenskih pivovarn vlado poziva k nujni pomoči pivovarjem za preživetje. Kot so poudarili, so ena najbolj prizadetih gospodarskih panog pri nas zaradi epidemije covida-19, dosedanja državna pomoč pa ne zadostuje, da bi pivovarji, predvsem manjši, preživeli. Med drugim predlagajo opustitev trošarin na alkohol v letu 2021.

"Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da trenutni paketi pomoči pivovarjem nikakor ne bodo mogli pomagati. Ker sta obstala gostinstvo in turizem, so tudi pivovarji obstali - predvsem majhni. Da bodo lahko ob ponovnem odprtju gostinstva in turizma ponovno zagnali svoja podjetja in hitro okrevali, potrebujejo ustrezno podporo," so navedli v združenju, ki deluje pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Vladi poleg opustitve trošarin na alkohol v letošnjem letu za naslednja leta predlagajo generalno znižanje trošarin, pa tudi poplačilo odprtih terjatev do gostinskega sektorja, nadomestilo za izdelke s pretečenim rokom trajanja, ker je sektor gostinstva in turizma zaprt, pa tudi povrnitev fiksnih stroškov obratovanja.

"Mali pivovarji še vedno menijo, da je najbolj učinkovit instrument pomoči oprostitev trošarine v tem letu. S tem se bodo vsaj za nekaj časa izenačili z drugimi sektorji, ki trošarin na alkohol ne plačujejo. Ker bo okrevanje trajalo vsaj nekaj let, je treba razmišljati o sistemu trošarin tudi za naprej," so navedli.



Dodali so, da so terjatve do gostincev po prvem valu epidemije še vedno odprte, pivovarji pa se zavedajo, da tudi po odprtju gostinstva in turizma še nekaj časa ne bodo sposobni redno plačevati prevzetega blaga. To je dodaten element, ki posebej malim pivovarskim podjetjem, ki so v večinskem delu vezani na gostinsko dejavnost, ne prinaša upanja za hitro okrevanje tudi pivovarske panoge.

"Kljub razumevanju in želji po sodelovanju z vsemi partnerji v pivovarsko-gostinski verigi, vrednosti nepoplačanih terjatev pivovarji vendarle ne morejo prevzeti nase. Ocenjujemo da je odprtih terjatev okrog 300.000 evrov in to takšnih, za katere že lahko ocenijo, da jih ne bodo mogli izterjati," so navedli.

Po navedbah združenja je zaradi epidemije na trgu in na zalogi pivovarjev vsaj okoli 100.000 litrov piva s pretečenim rokom uporabe. Gre za pivo v sodčkih, ki je bilo namenjeno gostinskemu sektorju in ni za prodajo do potrošnika. Pivovarji predlagajo oprostitev trošarin in nadomestilo za uničenje za to blago.