Mario Galunič Dobra karma

Iskreni Mario Galunič: 'Ženske mojega življenja...

hipiji Svet24.si

Razgnali pripadnike »kulta,« ki so se zbrali ...

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

nakupovanje, trgovina Svet24.si

Trgovine bodo ob nedeljah in dela prostih dneh ...

20200316-00995849 Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Slovenija

Pivčeva ne vidi razlogov za nezadovoljstvo kmetov v času priprave protikriznih ukrepov

Deli na:
Pivčeva ne vidi razlogov za nezadovoljstvo kmetov v času priprave protikriznih ukrepov

Aleksandra Pivec - Foto: Primož Lavre

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec ne vidi razlogov za nezadovoljstvo kmetijske zbornice in sindikata, ki sta javno opozorila na po njunem mnenju pomanjkljive protikrizne ukrepe zaradi koronavirusa. Ministrica je za STA dejala, da so ukrepi še v pripravi in so prav zato vse deležnike pozvali, da sodelujejo pri njihovi pripravi.

"Pripravili smo čisto prve predloge ukrepov, ki jih želimo umestiti v interventni zakon, s katerim bomo odpravljali vse posledice, ki bodo nastale zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa covid-19," je dejala Pivčeva.

Pojasnila je, da so ukrepe pripravili tudi za tiste dele kmetijskega sektorja, kjer bo prišlo do izpada delovanja ali prihodkov. "Glede na to, da je bil kmetijski sektor izvzet iz večine odredb, s katerimi se prepoveduje opravljanje prodaje blaga, pa so ukrepi nekoliko prilagojeni temu, da sektor vendar deluje."

Z ukrepi, ki so jih pripravili, so predvideli odpravljanje vseh morebitnih motenj, ki bodo nastale v delovanju trga; gre za ukrepe finančnih pomoči, odpisa in odloga prispevkov in finančne podpore nosilcem kmetijskih gospodarstev, če pride do izpada dohodka. "Kakršnekoli cenovne motnje bi odpravljali z nadomestili," je poudarila Pivčeva.Pojasnila je, da so ključne deležnike s področja kmetijstva pozvali, da predlagajo dopolnitve ali morebitne nove ukrepe. "Predstavili smo zgolj izhodišča, ki jih želimo oblikovati in postaviti v končno obliko in v obravnavi na vladi in v DZ čim prej sprejeti," je pojasnila. Trenutno po njenem mnenju ni nobene potrebe za odzive, da kdorkoli ni bil vključen, saj je zdaj čas za usklajevanje in sprejemanje kompromisov.

Sindikat kmetov Slovenije je namreč danes vlado pozval k razmisleku o enakopravnosti predlaganih ukrepov, ki jih je pripravila za kmetijski sektor. Ker v skupini za pripravo protikoronskih ukrepov ni predstavnika agrarnih ekonomistov, pozivajo, naj jo dopolni agrarni ekonomist Stane Kavčič.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) pa zastavljene smernice ukrepov sicer pozdravljajo, a hkrati opozarjajo na pomanjkljivosti. Zastavljeni ukrepi po njihovem ne upoštevajo kritične situacije za obstoj posameznih področij znotraj kmetijstva.

Loading...