GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pismo razkriva brutalno norčevanje podrejenih iz ministra Dikaučiča: "Ne ve veliko, ima pa dobro srce"

Deli na:
Pismo razkriva brutalno norčevanje podrejenih iz ministra Dikaučiča: "Ne ve veliko, ima pa dobro srce"

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič - Foto: Bobo

"Žal ugotavljam, da politično vodstvo ministrstva (minister) nima osnovnega znanja prava EU," je v odstopnem pismu, ki ga je objavilo Delo, oster že bivši državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Anže Erbežnik.

Erbežnik je odstopil manj kot mesec dni po nastopu položaja, minister za pravosodje Marjan Dikaučič pa je njegov odstop komentiral kot posledico različnih pogledov "glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja".

Delo je objavilo Erbežnikovo odstopno pismo, v katerem ministru očita pomanjkanje strokovnega znanja, potrebnega za tako odgovorno funkcijo, še posebej v času, ko Slovenija predseduje Svetu EU.

"Menim, da je skrajno neodgovorno, če minister vodi zahteven kazenskopravni trilog/pogajanja, ki zadeva neposredno čezmejno posredovanje občutljivih elektronskih informacij, brez osnovnega znanja o tako kompleksnem instrumentu in ob nepoznavanju osnov kazenskega prava EU (npr. (ne)poznavanje koncepta evropskega pripornega naloga)," navaja Erbežnik en tak primer.


Posledica ministrovega pomanjkljivega znanja je tudi nezmožnost vodenja resorja in ministrstva, piše Erbežnik, ki dodaja, da uprava vodi ministrstvo in ministra: "Ugotavljam, da je na zadevnem ministrstvu to prisotno že dlje časa na način, da se uprava (posamezni direktorji) celo norčuje iz vodstva (ministra), na primer z navedbami ob robu sestankov v Bruslju, kot je 'ne ve veliko, ima pa dobro srce' in podobno."

O temi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, ki je najbolj pereča pravosodna tema v odnosih med Slovenijo in Brusljem, Erbežnik piše, da se "na ministrstvu poskušajo prikriti lastne napake iz preteklega neuspešnega postopka imenovanja, na primer s cenzuriranjem pravnih obrazložitev medijem in drugim akterjem".

Odgovornim na ministrstvu očita, da zanemarjajo bistvene zadeve. Po Erbežnikovi oceni denimo ministrstvo "ne spoštuje obvez po 3. členu EKČP in posameznike želi izročiti tretjim državam kljub nevarnosti mučenja, nečloveškega in ponižujočega ravnanja." Nikogar naj tudi ne bi zanimala strategija zoper antisemitizem, strokovne službe pa se otepajo priprav zaradi neodzivnosti političnega vodstva.

"Prav tako ne morem sodelovati pri vodenju ministrstva, kjer se potencialno prepletajo zasebni interesi in pravni spori vodstva (ministra) s posameznimi odločitvami ministrstva (npr. glede notarskih mest)," v odstopnem pismu še dodaja Erbežnik.