Revija Reporter
Slovenija

Piše Anuška Zavrl Delić za profit ali neprofitno?

Nenad Glücks

1. jul. 2018 9:48 Osveženo: 9:49 / 01. 7. 2018

Deli na:

Preiskovalna novinarka Anuška Zavrl Delić bo lahko preiskovala tudi povezave donatorjev za njen novinarski zavod z možem, vplivnim lobistom Francijem Zavrlom.

Novinarka Anuška Zavrl Delić, ki je nedavno odšla iz časopisne hiše Delo, je znana po člankih o poslovanju firm in fizičnih oseb po davčnih oazah. Ob slovesu z Dela je hkrati ustanovila svoja s. p. in zavod. Oba sta namenjena za dejavnost preiskovalnega novinarstva, vendar je poslovanje zavoda precej drugačno kot pri statusu samostojnega podjetnika. Po mnenju poznavalcev gre pri zavodu lahko za namen izogibanja davkom oziroma za »davčno optimizacijo«.

Seveda pa je zadeva povsem legalna. Pri s. p. se plačuje davek na podlagi dohodka iz dejavnosti, pri čemer je davčna osnova razlika med prihodki in odhodki. Gre za pridobitni namen. Pri zavodih je drugače – ustanovljeni so za nepridobitni namen, prihodki niso obdavčeni, vendar se mora presežek nad odhodki uporabiti za namen, zaradi katerega so ustanovljeni (v tem primeru za preiskovalno novinarstvo).

Toda vprašanje je, ali bo Delićeva za svoje članke prejemala denar kot s. p. ali pa bo račune izdajal zavod. Njen zavod po imenu »Oštro, center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji« se bo, kot piše na spletni strani, financiral od dejavnosti, od razpisov, z donacijami in dotacijami. Vse, česar ne bo porabil za stroške dela in storitev, bo spet vložil v novinarsko dejavnost.

Zanimalo nas je, katere članke bo pisala prek s. p. in katere prek zavoda. Na primer, kam bo šel denar za njen nedavni članek za Večer. Od katerih subjektov si obeta donacije in dotacije za zavod. Kakšno plačo si bo izplačevala kot direktorica zavoda. Za kaj konkretno bo porabljen denar, ki bo šel »nazaj v novinarstvo«. Po besedah Delićeve opravlja funkcijo direktorice brezplačno, kot Anuška Zavrl Delić, preiskovalna novinarka s. p., pa mesečno plačuje polne prispevke brez popusta in dohodnino v državni proračun.

Trenutno je pogodbeno angažirana pri mednarodni novinarski organizaciji Organized Crime and Corruption Reporting Project, kjer je urednica in novinarka. Vse donacije, dotacije, plačila, ki jih bo prejel njen zavod, bodo javno objavljene v letnem poročilu. Prav zanimivo bo torej analizirati povezanost donatorjev in plačnikov z njenim možem, vplivnim lobistom Francijem Zavrlom.