nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pirnat in Pličanič služita s posli z državo, od študentov pa pride ocena »Katastrofa!«

Deli na:
Pirnat in Pličanič služita s posli z državo, od študentov pa pride ocena »Katastrofa!«

Foto: Bobo

Enak vzorec kot pri že bivši ministrici Stanki Setnikar Cankar se pojavlja pri drugih profesorjih, ki še več služijo s svojimi espeji in podjetji. O njih je malo znanega, tega ne obešajo na veliki zvon.

Eden takih je Aleš Berk Skok, profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti in dober prijatelj čudežnega dečka Boruta Jamnika. Berk Skok poleg pedagoškega dela obvladuje ali vodi podjetja NA.20, Alpha Finance, Alpha Credo  in Alpha Risk. Večinoma gre za nova podjetja, zato finančnih podatkov še ni. Podjetje NA.20 je leta 2013 imelo za 177 tisoč evrov prihodkov (50 tisoč evrov več kot leta 2012) in 43 tisoč evrov dobička (sedem tisoč manj kot leta 2012). Na vprašanje, kje najde ob redni zaposlitvi na fakulteti čas za vodenje podjetij, je za Finance odgovoril: »Za fakulteto mi ostane toliko časa, kot je potrebno, da izjemno kakovostno opravljam svoje pedagoško in raziskovalno delo. To je ʻtime managementʼ. Za ustanovitev podjetij se ne bi odločil, če ne bi bil prepričan, da zmorem opravljati svoje delo. Sem pa izjemno pozoren na to, da moje delo prek podjetij ni v konfliktu interesov s fakulteto.« No, študentje ne mislijo, da kakovostno opravlja svoje delo – namenili so mu oceno 3. To je pod povprečjem fakultete, kjer je sicer najslabše ocenjen Maks Tajnikar (1,9), ki je vsak mesec v povprečju dodatno zaslužil okoli 3.500 evrov.

Podobna zgodbi Aleša Berka Skoka je zgodba pravniškega »multipraktika« Rajka Pirnata, ki so ga ocenili z 2,6. Enako velja za nekdanjega ministra za pravosodje Senka Pličaniča z oceno 2,2 in pripisom: »Katastrofa! Lahko bi se zamislil nad svojimi NEpredavanji! Kako si lahko dovoli imeti celo šolsko leto samo predstavitve seminarjev študentov??? In celo plačilo prejema za to.« Oba profesorja pravne fakultete sta namreč zelo zaposlena s svojimi družbami. Skupaj imata IJU Consulting, ki je iz javnega sektorja v enajstih letih prejel slabih 143 tisoč evrov (največ od RTV Slovenija, od celjske in ljubljanske mestne občine), sicer je imel med letoma 2007 in 2013 1,22 milijona evrov prihodkov in 0,38 milijona evrov čistega dobička. Pirnat in Pličanič imata tudi družbo DSJU, ki je imela v enakem obdobju kot IJU Consulting 0,78 milijona evrov prihodkov in 130 tisoč evrov dobička. Ob tem je Rajko Pirnat na svojem domačem naslovu še samostojni podjetnik – Rajko Pirnat, s. p., povsem enako je s Senkom Pličaničem, ki ima prav tako svoj espe. Ker očitno to še ni dovolj, vodita še Inštitut za javno upravo, ki je v lasti pravne fakultete. Ta je v enajstih letih javnemu sektorju zaračunal 7,2 milijona evrov, največ (1,16 milijona evrov) ministrstvu za okolje in prostor.

Ko smo Rajka Pirnata lani spraševali o njegovih poslih, nam je odvrnil: »»Obveščam vas, da osebe IJU, DSJU ali IJU Consulting niso zavezanci za dostop do informacij javnega značaja.« Enako je pred dnevi odpravil časnik Finance, češ da ne bo nikomur razlagal, kje služi, saj ga tudi Supervizor ne najde. Pirnat velja za človeka, ki zagovarja popoldansko delo. »Res pa je, da mora biti to transparentno. Nadzor mora biti,«je dejal pred leti, ko je za ministrstvo za zdravstvo pripravljal zakon o koncesijah.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.