oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pipistrel nominiran za prestižno mednarodno letalsko nagrado

Deli na:
Pipistrel nominiran za prestižno mednarodno letalsko nagrado

Ivo Boscarol s preostalimi nominiranci. - Foto: Pipistrel

Pipistrel je bil med nominiranci za najprestižnejšo letalsko nagrado Aviation Week Laureates. Nagrada ima že 60-letno tradicijo.

Pipistrel je bil nominiran v kategoriji Tehnologija, kjer je med preteklimi zmagovalci tudi NASA (2016) za svoje delo pri razvoju okolju prijaznih letal. Nominacijo si je podjetje zaslužilo za za "vodilni položaj na področju električnih pogonov, od proizvodnje električnih lahkih letal preko hibridnih pogonov do tehnologije vodikovih gorivnih celic". V Pipistrelovi kategoriji sta sicer zmagali podjetji BAE Systems in Gulfstream.

Takšna nominacija pomeni veliko čast in priznanje našim prizadevanjem, pravijo v Pipistrelu. Veselijo se, da ugledni mednarodni mediji prepoznajo njihov prispevek pri razvoju zelenih letalskih pogonov.


Ivo Boscarol je nominacijo in razplet podelitve komentiral: »Od vseh nagrajencev je šla v Evropo samo ena nagrada in že pred odhodom v ZDA smo vedeli, da v takšni konkurenci nimamo veliko možnosti za zmago. A že prestiž, da smo bili povabljeni v najelitnejši krog letalskih nominirancev, je za tako majhno podjetje kot je Pipistrel in državo kot je Slovenija priznanje, ki si ga težko predstavljamo. Biti v isti dvorani in sedeti za istimi mizami kot astronavti in direktorji največjih letalskih družb na svetu, ljudje, ki že desetletja ustvarjajo letalsko zgodovino, je prav poseben občutek. Prestiž biti v družbi ljudi kot je Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor Amazona ter vizionar podjetja Blue Origin, in poslušati njegovo  vizijo o postavitvi stalnega naselja na luni, sanjaču kot sem jaz da krila in tisoč novih idej. Tudi taki dogodki potrjujejo dejstvo, da nas svet priznava kot pionirja in glavnega načrtovalca letal na električni pogon.«

Preostali nominiranci v kategoriji Tehnologija so bili BAE Systems in Gulfstream, Edge Aerodynamics ter soustanovitelja podjetja Solar Impulse Andre Borschberg in Bertrand Piccard.

Aviation Week & Space Technology je verjetno najuglednejša letalska revija na svetu s kar 100-letno tradicijo. Tudi nagrada Laureates ima že dolgo izročilo, prav letos praznuje 60-letnico. Nagrade so podeljene posameznikom, ekipam ali organizacijam za posebne dosežke na področju letalstva, vesoljske tehnologije in obrambe.