pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterle: Demos je bil najbolj širok politični projekt v Sloveniji

Deli na:
Peterle: Demos je bil najbolj širok politični projekt v Sloveniji

Foto: Bobo

Evropski poslanec Lojze Peterle je v četrtek na tretjem evropskem večeru ob 25. obletnici ustanovitve Demosa gostil nekdanje predsednike demokratično izvoljenih strank. Kot je dejal Peterle, na Slovenskem ni bilo bolj širokega političnega projekta, kot je bil Demos.

V četrtkovem večeru so Ivan Oman, Vitoslav Gros, Dušan Plut, Hubert Požarnik in Dimitriji Rupel, akterji Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je bila koalicija demokratično izvoljenih strank, nastalih v letih 1989-1990, obujali spomine o tem, kako so se odločili za Demos. V koalicijo so se takrat združile Slovenska demokratična zveza (SDZ), Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS), Slovenski krščanski demokrati (SKD), Slovenska kmečka zveza (SKZ), Slovenska obrtniška stranka (SOS) in Zeleni Slovenije (ZS).

Nekdanji predsednik SKZ Ivan Oman je omenil, da je bil dogovor strank o skupnem nastopu na volitvah leta 1990, a je znotraj kmečke zveze prišlo do opozicije, da zveza ne bi šla v Demos oz, da naj bi postala nek privesek Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS). "Šlo je tudi za popolno politično neznanje in popoln amaterizem," je poudaril Oman in dodal, da so kasneje prišli do tega, da "tega ne kaže početi in so bili preprosto Demos".

Kar zadeva vlogo Demosa, ki je iz na prvih večstrankarskih volitvah 8. aprila 1990 zmagala, je prvi zunanji minister Demosove vlade Dimitrij Rupel opozoril, da se je stvar začela leta 1988. Rupel: "Eden vrhuncev slovenske pomladi je bila ustanovitev SKZ. Hkrati je prišlo do aretacije Janeza Janše in cele vrste ljudi, do vojaškega procesa JBTZ ter ustanovitve Bavčarjevega odbora za zaščito človekovih pravic".

Ko je bila ustanovljena SKZ se je skupina prijateljev po njegovih besedah dobila pri Francetu Bučarju in sklenila, da bi kazalo ustanoviti stranko, ki bo zajela drugačen krog ljudi in se naslonila med drugim na tradicije, slovensko domoljubje, liberalizem in drugo. Tako je Demos začel delovati januarja 1989, je dejal.

Hubert Požarnik, ki je bil na volitvah izvoljen za poslanca, je pojasnil dilemo, koga izbrati za predsednika, Jožeta Pučnika ali Omana. "Oba sta bila v igri, a Oman se mi je zdel bližji ljudem in sem se osebno nagibal k njemu," je dejal.

Prvi predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut pa je povedal, da je bila pot zelenih bistveno drugačna, saj je izhajala iz ekoloških gibanj in protestov ter nasprotovanj takratnemu političnemu sistemu. Da se je odločil za vstop v Demos je bila po njegovem mnenju ključna programska točka, da se bo Demos zavzemal za blaginjo ob upoštevanju okoljskih vidikov.

"Demos je bila mavrična koalicija, od socialdemokratov nemškega tipa do Zelenih Slovenije nemškega tipa, bili smo sposobni premagati ideološke razlike in smo udarna pest osamosvojitve Slovenije," je poudaril Plut.

Predsednik SOS Vitomir Gros pa je med drugim dejal, da je bila SOS majhen jeziček na tehtnici, ki je pomagal koaliciji na volitvah zmagati.