boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peter Jambrek o knjigi Nepravna država: Matej Avbelj ostaja glas vpijočega v puščavi

Deli na:
Peter Jambrek o knjigi Nepravna država: Matej Avbelj ostaja glas vpijočega v puščavi

Foto: Igor Kršinar

V knjigi Nepravna država Mateja Avblja je objavljenih 28 polemičnih pravnih besedil, s katerimi se je avtor, univerzitetni učitelj prava, med letoma 2011 in 2015 odzival na dogajanja v zadevi Patria.

Besedila so bila večinoma objavljena kot kolumne na portalu IUS-INFO, kot prispevki v Pravni praksi, nekatera pa tudi v Večeru, Slovenskem času in Demokraciji.

Zadeva Patria je po avtorjevem mnenju odlična študija primera, zato želi spodbuditi javno razpravo o njej v laični javnosti in strokovnih krogih, med institucionalnimi akterji in predvsem v študentski srenji.

»Upam, da zadeva Patria ne bo zastarala, ker bi se v nasprotnem primeru slovenski krog blaznosti vrtel dalje,« je odgovoril glede nadaljevanja sojenja v zadevi Patria je na predstavitvi knjige Nepravna država dejal njen avtor Matej Avbelj, sicer dekan Fakultete za evropske in državne študije. Ob tem je poudaril: »Iz odločbe ustavnega sodišča in pritrdilnega ločenega mnenja ustavnega sodnika Mitje Deisingerja je jasno, kaj je treba storiti. Glede na to, da se to ni zgodilo in da bo okrajno sodišče vnovič preverjalo 22.000 strani spisa, ker tega ustavno sodišče ni storilo, sem precej skeptičen.«

Predstavitve njegove knjige, v kateri je objavil vse svoje strokovne članke o sodnem postopku v zadevi Patria, se je udeležil tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, znan kot borec za pravice izbrisanih, azilantov in drugih marginalnih skupin. Opozoril je na stanje v družbi, ko je na spornost omenjenega sodnega postopka opozoril, čeprav je znan kot politični nasprotnik Janeza Janše. Namesto da bi mu družba prisluhnila, je začela dvomiti še v njegovo poštenje in ugled. Do sodnega postopka pa je bil kritičen zaradi tega, ker mu je bilo od vsega začetka »kristalno jasno«, da sploh ni nobenih dokazov, da bi obtoženi in pozneje obsojeni dejansko prejeli kakšno obljubo, kaj šele nagrado. Javno se je oglasil zlasti po internem pravnem premisleku nekdanjega ustavnega sodnika Franca Testena, s katerim so bili seznanjeni tudi ustavni sodniki.

»Žalostno je, da se je moral Krivic najprej opredeliti kot Janšev nasprotnik, preden ga je kdorkoli sploh hotel poslušati,« je opozoril Avbelj. Dodal je, da se sam na začetku sploh ni ukvarjal z omenjeno zadevo, saj ni verjel, da bo obtožni predlog sploh sprejet na okrajnem sodišču. Šokiralo ga je, da so bili obtoženi pozneje spoznani za krive, nato pravnomočno obsojeni in celo zaprti, čeprav ni bilo nobenih dokazov. V zadevi Patria vidi dva pomembna mejnika. Prvi so tri ločena mnenja ustavnega sodišča, ko je o zadevi prvič razpravljalo in žal že takrat ni preprečilo krivice obsojenim z razveljavitvijo sodbe. Posebej mnenje ustavnega sodnika Jana Zobca (tiskovne konference se je udeležil svojo ženo Barbaro, vrhovno sodnico) je bilo zanj bistveno: »Nikjer v civiliziranem svetu nihče ne more biti obsojen za abstraktno kaznivo dejanje.« Drugi tak mejnik je bil nastop Matevža Krivica, ki je dokazal, da kritika ni nujno politična in da obstajajo tudi pravniki, ki razpravljajo »ad rem non ad hominem« (o stvareh ne o ljudeh).

Tako Krivic kot Avbelj sta razočarana nad tem, kako so se na polemiko v zadevi Patria odzvali pravniki in mediji iz prevladujočega mnenjskega kroga, češ da sodnih postopkov ne bi smeli komentirati, dokler so v teku in prav tako tudi ne pozneje, ko je bila znana odločitev sodišča. Največji problem pa je po mnenju Krivica, da tudi sodniki in tožilci, ki so sodelovali v zadevi Patria, tudi po odločbi ustavnega sodišča menijo, da ni bilo nič strokovno narobe in da bi še enkrat odločili enako. Enako meni tudi Avbelj, ki se ne strinja z označevanje pravosodja s komunizmom in krivosodjem ter lustracijo kot rešitvijo, saj je zanj problem hujši, da gre za zastarel, okostenel in formalističen način razmišljanja v pravosodju. Oba se sprašujeta, koliko je še takšnih primerov, kot je Patria, pa gre za navadne ljudi, ki nimajo za sabo množice, ki bi demonstrirala za njihove pravice.

Glede primerjave s finskim in avstrijskim procesom Patria pa je Krivic dejal, da so bili udeleženci v vseh treh državah obtoženi za različna kazniva dejanja, tudi pri nas gre za dva procesa, v drugem procesu sta bila obsojena Jure Cekuta in Peter Zupan. Kot je znano, so bili na Finskem vsi obtoženi oproščeni, ker tožilstvo ni predložilo dovolj oprijemljivih dokazov, v Avstriji pa obsojeni, med drugim tudi Wolfgang Riedel, ki naj bi po mnenju vrhovnega sodišča dal 900.000 evrov podkupnine Jožetu Zagožnu kot posredniku takratnega premierja Janeza Janše. Krivicu se zdi taka obrazložitev sodbe enak škandal, saj ni bilo dokazov, da je Riedl tisti denar res izročil Zagožnu in ne Tajcu Apichatu Sirithapornu, kot je sam izpovedal na sodišču. Prepričan je, da se v Nemčiji kaj takega kot v Avstriji in Sloveniji niti ne bi moglo zgoditi. »To je škandalozno, korektno pa so obsodili Riedla.«

 

 

O knjigi Nepravna država Mateja Avblja

 

Proces Patria je zaznamoval Slovenijo. Samo upamo lahko, da nam bo v poduk – tudi s pomočjo tega dela.

Prof. dr. Janez Čebulj, nekdanji predsednik ustavnega sodišča

 

Predvsem pa to nima zveze s pravno državo in poštenim sojenjem. Matej Avbelj ostaja glas vpijočega v puščavi, pravzaprav sredi puščave piše na listke, ki jih veter sproti raznaša…

Prof. Dr. Peter Jambrek, nekdanji predsednik ustavnega sodišča in prvi slovenski sodnik na evropskem sodišču za človekove pravice

 

Matej Avbelj je v tem delu ad rem in do potankosti secira ne le različne vidike nepoštenega sojenja v prelomni ustavni zadevi Patria, temveč hkrati razgalja temne plati delovanja slovenskega pravosodja. Hkrati avtor s svojo kritično držo in predvsem pogumom razkriva tabu teme in tako ustvarja podobo sodobnega misleca mlajše generacije, ki je lahko vzor sedanjim in prihodnjim generacijam slovenskih pravnikov.

Doc. dr. Jernej Letnar Černič, prodekan na fakulteti za državne in evropske študije

 

Primer Patria je odprl široko razpravo o interpretaciji prava in posledično o zakonitem in poštenem sojenju. K temu so veliko prispevali ugledni pravniki, eden teh je prof. dr. Matej Avbelj. Njegovo neobremenjeno in odgovorno razumevanje ustavnih pravic, je bilo eden tistih prispevkov, ki mu je odločba ustavnega sodišča dala še piko na i.

Prof. dr. Tone Jerovšek, nekdanji predsednik ustavnega sodišča