benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petelini, kokoši in politična prostitucija

Deli na:
Petelini, kokoši in politična prostitucija

Foto: Bobo

Nekdaj prvi tajni agent države zdaj pa propadle in bankrotirane stranke LDS Iztok Podbregar je v medije poslal dopis, v katerem se na svojstven, linču podoben način sooča z enim izmed besedil Reporterjevega zunanjega sodelavca Igorja Guzelja, ki je v glosistični maniri v resnici »primerjalno« (kokoš in petelin) obračunal s prav posebnim slovenskim politikantskim fenomenom, ki se mu drugače reče tudi politična prostitucija.

Zato se je na zbadljiv in zajedljiv način lotil nekaterih poslank, ki so doslej svoje življenjske kariere gradile vsaka najmanj v treh različnih političnih strankah – pač kakor je naneslo. Kar pa seveda govori o tem, da so politična zatočišča udobna in donosna. In ni pomembno, če gre za prodajanje duš in načelnosti, bistveno je, da so pri takšnem ali drugačnem političnem koritu. To pa govori o zlorabi politike in strank v povsem zasebne namene in ne iz nekih vrednostnih razlogov, ali višjih ciljev! Biti zraven je edini cilj. In ugodje funkcije zlasti v teh težkih časih.

Tajni agent LDS Podbregar je seveda mirno lahko ogorčen nad zapisanim, ker je to njegova pravica do svobode interpretacije. Ne more pa ponarejati, saj omenjena glosa našega sodelavca ne nagovarja in ne žali žensk kar povprek, ampak z navajanjem političnih prestopnic svoj pogled omejuje pač zgolj nanje. Ko Podbregar omenja sovražni govor, bi moral najprej malo vase in v svojo stranko, ki je s sovražnim delovanjem v zadnjih treh letih vladavine KGB državo pripeljala na rob obupa in bankrota. V tem smislu se vse zapisano v glosi našega sodelavca bere kot bodičasta opereta, ki državi ne more škodovati. Če bi škodovala nadaljevanju političnega prostituiranja, pa bi to veliko pomenilo.

Pričakovati, da bodo različne institucije, na katere se obrača Podbregar, kdajkoli zmogle toliko pravičnosti, da bi tudi njemu in njegovi propadli stranki povedali, kar jim gre, pa je malo preveč. Saj vemo, kako so in se takšne institucije instrumentalizirajo, ko gre za njihove, zato branijo, ali molčijo. Ko gre za drugo stran, pa pogledajo proč, ko se predsedniku vlade grozi z likvidacijo, ko se kar tako povprek politične nasprotnike zmerja z nacisti, Hitlerji in fašisti itn. In ko Podbregarju bližnji mediji iz tega zganjajo norčavosti in v resnici pozivajo k fizičnemu obračunavanju.

V tem svojstvu so kokoši in petelini našega sodelavca v tisti glosi čista nedolžnost.

 

IZJAVO ZA MEDIJE PREDSEDNIKA LDS POVZEMAMO V CELOTI

Ustavimo sovražni govor v naših medijih!

V Liberalni demokraciji Sloveniji smo ogorčeni zaradi vsesplošnega nižanja vseh možnih standardov novinarskega poročanja. Glede tistih medijev, ki služijo le prozornim političnim ciljem in permanentno rušijo vse profesionalne postulate, že tako nimamo visokih pričakovanj – a so tokrat stopili čez rob dopustnega.

Zadnji zapis v Reporterju nekatere slovenske ženske v politiki nizkotno zmerja z nič manj kot »političnimi kokošmi«, jih označuje za podrejene petelinom (zapiše: »menjava petelinov zanje ni problem«) in ob tem vpelje razumevanje, da so ženske objekt, vreden »opazovalca moškega spola«, katerega funkcija je, da ga »požgečka v mednožju«. Pisec se pritožuje, da mu omenjene ženske v politiki ne povzročajo teh vrst užitka!

Reporterjeva oznaka »politična kokoš« in vsi drugi konteksti sodijo v prepoznaven besednjak sovražnega govora z neokusnimi primesmi primitivnega seksizma in šovinizma. Če sovraštvo megli razum posameznim novinarjem, pri tem ne moremo veliko pomagati – toda kot politična stranka želimo zagovarjati ničelno stopnjo tolerance do sovražnega govora, in v omenjenem se povprek ponižuje ženske.

Pričakujemo, da javnost, varuhinja človekovih pravic in novinarske institucije glasno obsodijo takšno ravnanje in preprečijo, da ne zdrsnemo v še večje brezno brezmejnega hujskaštva . Novinarji, ki pišejo o »političnih kokoših«, v svojem poklicu v slovenskem medijskem prostoru nimajo kaj iskati!

dr. Iztok Podbregar

predsednik Liberalne demokracije Slovenije