favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petelinčki na vasi

Deli na:

Ljubice politikov, bivše žene županov, sladoledarji - predstavljamo izstopajoče kandidate na letošnjih lokalnih volitvah.

Ljubice politikov, bivše žene županov, sladoledarji - predstavljamo izstopajoče kandidate na letošnjih lokalnih volitvah.

Lokalne volitve imajo svoje posebnosti. Ljudje se med seboj bolje poznajo, tudi osebno, zato na izbiranje vpliva marsikaj, ne le kakovosten program. Med kandidati se vedno znajdejo tudi taki, ki niso politično prepoznavni. Celo taki, hočejo drugim vzeti samo kakšen glas ali preskusiti, ali bodo imeli kaj sreče. Neodvisni, drugačni, tudi zanimivi in taki, ki na ustnice privabijo nasmeh.

Lokalne volitve so tudi merilec priljubljenosti vladne politike, a ne najnatančnejši. Odločajo namreč posebnosti okolja in predvsem imena kandidatov, ki jih volivci dobro poznajo. Predvsem so to volitve, na katerih sodeluje rekordno število kandidatov: za svetniška mesta v 210 občinah se je nazadnje potegovalo kar 26.721 kandidatov, za županska pa 847. Zdaj imajo kandidati še čas, a prva imena se že pojavljajo.

Elektrikar za župana
V občini Tišina se je za kandidaturo opogumil Jožef Franc. Opogumil zato, ker ga je življenje priklenilo na invalidski voziček, a ga to ni zaustavilo, da ne bi skušal živeti polno življenje. Star je 41 let, po poklicu elektrikar elektronik. V življenju je počel že marsikaj, na primer hodil okoli sveta in se potapljal. Po vztrajanju prijateljev in tehtnem premisleku se je naposled odločil, da postane družbeno in politično angažiran, zato kandidira za župana občine Tišina.


»Že leta opazujem ta sistem, ki ne vodi nikamor. Ker ne pomaga samo kritizirati in nergati, sem se včlanil v Stranko enakih možnosti Slovenije, SEM-SI,« pravi Franc, ki prihaja iz zanimivega pomurskega kraja. Tišina je bila več stoletij romarski kraj. Sedanje število vasi je skorajda enako prvotnemu obsegu župnije. Občina, v kateri je 12 naselij, je z mostom (ki je bil zgrajen 1940. leta, porušen 6. aprila 1941 in ponovno zgrajen 1946.) povezana s preostalo Slovenijo, z mejnim prehodom v Gederovcih pa z Avstrijo.

»Seveda boste sedaj pričakovali od mene nešteto obljub in zidanja gradov v oblakih, a žal tega ne boste dobili, ker sem človek dejanj in ne obljub, ker se od obljub ne da živeti. Vsa ta leta smo imeli take vlade in politike, ki so samo obljubljali. Kaj imamo od tega? Nič. Vsak skrbi samo zase in za svoje pozicije, ki so dobro plačane,« je povedal Franc. Že 18 let je v podjetništvu, zato bo kot župan spodbujal nove ideje, ki bodo občini pomagale do boljše razvoja. Zagovarja lokalno samooskrbo in odstranitev vseh arhitektonskih ovir za invalide.

VEČ V TISKANI IZDAJI