pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pedro Opeka: Kot nekdo, ki je bil do vratu v smeteh, vam pravim, da moramo biti optimistični

Deli na:
Pedro Opeka: Kot nekdo, ki je bil do vratu v smeteh, vam pravim, da moramo biti optimistični

Foto: Primož Lavre

V organizaciji Civilne družbe za pravično Slovenijo je včeraj v nabito polni Unionski dvorani v Ljubljani s predavanjem o pravici in pravičnosti nastopil slovenski misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka. Pri boju s skrajno revščino, s katero se srečujejo ljudje na Madagaskarju, je nujen izjemen pogum, je poudaril.

Kot pomembno je izpostavil dejstvo, da na Madagaskarju v prvi vrsti pomaga tamkajšnja mladina. "Iz tujine pa potrebujemo spodbudne besede," je dejal misijonar, ki so ga na včerajšnji prireditvi naslavljali s poslovenjenim imenom Peter.

"Merila za revščino, ki veljajo v Sloveniji, so seveda drugačna kot na Madagaskarju. Toda sem na strani vseh, ki so zapostavljeni," je misijonar Opeka dejal za STA pred svojim predavanjem. Pravi, da se zavzema za vse na obrobju družbe.

Problem revščine v Sloveniji morajo reševati tisti, ki so odgovorni za takšna vprašanja, je poudaril. "Imate parlament, imate vlado, opozicijo," je dejal. "Morate najti rešitev za to, da ne bi bili ljudje revni," je pozval.

Njegovo sporočilo revnim pa je, naj nikoli ne obupajo in naj se zavedajo, da je pravica na njihovi strani.

Po predavanju, ki se ga je po podatkih organizatorjev udeležilo več kot tisoč ljudi, je v odgovorih na vprašanja navzočih med drugim izpostavil pomen sprave. Kot si na Madagaskarju prizadeva za sožitje in medsebojno razumevanje, tako si tudi za Slovenijo želi, da bi prišlo do sprave, je dejal.

"Slovenija je velika. V njej je upanje in veliko dobrega, zato moramo biti bolj optimistični," je poudaril. "To pravi nekdo, ki je bil do vratu v smeteh. Govorim iz življenja in iz prepričanja," je dodal misijonar, znan po pomoči ljudem na smetiščih na Madagaskarju.

Ob vprašanju, ali je srečo našel na smetišču, pa je odgovoril "Nisem je našel na smetišču. Našel sem jo v ljudeh, ki so živeli na smetišču."

Predavanja so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj.

Opeka se je rodil leta 1948 v Buenos Airesu. Leta 1966 je vstopil v misijonsko družbo lazaristov. Študiral je teologijo, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa odšel na Madagaskar, kjer živi in deluje kot misijonar in humanitarni delavec. Nekdanji predsednik republike Danilo Türk mu je decembra 2009 podelil zlati red za zasluge za izjemen prispevek na področju humanitarnega dela, socialne in teološke misli.