Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pediatrična klinika noče razkriti, koliko denarja je dobila od Helene Blagne

Deli na:

S prodajo vstopnic za koncert Helene Blagne v Stožicah naj bi zbrali 360.000 evrov, vsota, ki naj bi jo pevka darovala Pediatrični kliniki, pa je menda poslovna skrivnost. In to navklub dejstvu, da je veliko obiskovalcev na koncert privabila prav obljuba, da bo del dobička šel kliniki, ki je sicer javna ustanova.

S prodajo vstopnic za koncert Helene Blagne v Stožicah naj bi zbrali 360.000 evrov, vsota, ki naj bi jo pevka darovala Pediatrični kliniki, pa je menda poslovna skrivnost. In to navklub dejstvu, da je veliko obiskovalcev na koncert privabila prav obljuba, da bo del dobička šel kliniki, ki je sicer javna ustanova.

Znano je, da je bila glavni sponzor koncerta Helene Blagne v ljubljanskih Stožicah avstrijska banka Hypo Alpe-Adria-Bank, ni pa mogoče izvedeti, kakšna je bila sponzorska pogodba. Vodstvo banke jo je označilo kot skrbno varovano skrivnost, kljub temu pa nam je uspelo izvedeti, da naj bi vodstvo banke med svoje uslužbence razdelilo kar 500 vstopnic, zanje pa je bila rezervirana celo VIP-loža.

Vstopnice je radodarno podarjala še Helena Blagne, po zgledu glavnega sponzorja pa se je tudi družba Univerzal Kom, d. o. o., v kateri je direktorica Helena Blagne Zaman, odločila za sklep o določitvi poslovni skrivnosti. V njem je med drugim zapisano, da velja za poslovno skrivnost družbe vsakršen podatek, ki bi komurkoli tretjemu razkril višino prihodkov, ustvarjenih pri organizaciji koncerta. Za poslovno skrivnost je opredelila tudi višino odhodkov, torej tudi podatek o tem, koliko sredstev je bilo zbranih za nakup opreme za laboratorij Pediatrične klinike v Ljubljani.

Ker so se v javnosti kljub vsem silnim poslovnim skrivnostim pojavile informacije, da naj bi s prodajo vstopnic zbrali okoli 360.000 evrov, smo podatke želeli preveriti. Zavod Tivoli, h kateremu sodi ŠC Stožice, nam na naša vprašanja ni odgovoril, direktor klinike Rajko Kenda pa nam je odvrnil, da nam ne more sporočiti zneska, ki je bil že nakazan na račun klinike, potem ko je od firme, ki je skrbela za prodajo vstopnic, prejel uradno informacijo o število prodanih vstopnic: »Osebno menim, da je treba spoštovati željo donatorjev, dokler so v okviru legalnih poti, in sicer ne glede na razloge, ki jih pri tem vodijo.«


obenem nam je še pojasnil, da ga je Helena Blagne Zaman že pred meseci poklicala in mu povedala, da je pripravljena nameniti po dva evra od vsake prodane vstopnice Pediatrični kliniki. Zaradi tako prijazne ponudbe Kenda tako ni videl nobenega razloga, da bi bilo treba o dogovoru napisati pogodbo.

Na Pediatrični kliniki kot javni ustanovi, za katero skrbimo vsi davkoplačevalci, se jim torej sklep Helene Blagne Zaman o poslovni skrivnosti zdi pomembnejši od pravice javnosti do ustrezne obveščenosti. Poleg tega, zakaj bi ga na kliniki sploh morali spoštovati, saj ga ni napisala pred meseci, ko se je z direktorjem Kendo ustno dogovarjala o donaciji, temveč šele dan pred koncertom, na katerega je veliko ljudi zmamila prav z obljubo, da bo del zbranih sredstev dala Pediatrični kliniki. Koliko je v resnici darovala Helena Blagne Zaman?

Direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda je prepričan, da je treba spoštovati željo donatorice, zato noče povedati, koliko denarja je klinika prejela od prodanih vstopnic za koncert Helene Blagne Zaman v Stožicah.