Revija Reporter
Slovenija

Pavšič: Normalno bi bilo, da bi direktor Fursa zaradi takšne zlorabe podatkov takoj ponudil svoj odstop

STA
1 654

10. dec. 2021 8:11 Osveženo: 8:13 / 10. 12. 2021

Deli na:

Ivan Simič

Bobo

LMŠ je kritična do finančnega ministra Andreja Širclja, ki se še ni odzval na izjave prvega moža Fursa Ivana Simiča, da najboljšega dohodninskega plačnika vsako leto pelje na kosilo. "V normalni državi bi minister zagotovo zahteval vsaj pojasnila in se nato javno odzval," je dejal Robert Pavšič, ki je prepričan, da je Simič zlorabil podatke.

"V torek smo lahko na zaslišanju parlamentarne komisije pravzaprav slišali priznanje prvega moža Fursa, da je zlorabil podatke v neprofesionalne namene," je v  izjavi za javnost izpostavil poslanec LMŠ Pavšič. Simič je namreč dejal, da je vsako leto, ko je bil direktor Finančne uprave RS (Furs) najboljšega dohodninskega plačnika peljal na kosilo, in sicer iz spoštovanja, ker je plačal toliko dohodnine.

Da je s tem nekaj zelo narobe, je po Pavšičevih besedah ugotovila tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je napovedala pregled. "Upam, da se bo ta zgodil čim prej in da ji bodo omogočili opravo korektnega dela," je dejal poslanec.

Se je pa po Pavšičevih besedah na Simičeve izjave odzvala tudi nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. "Njene odzive smo lahko spremljali v več medijih, zgrožen pa sem nad njenimi navedbami, da je zaradi vsebine mnenja prišlo do cenzure zaradi vplivov vodilnih na javni Radioteleviziji Slovenija," je dejal in poudaril, da se to v normalni državi ne bi smelo zgoditi.

"Če to postane praksa na javni RTVS, smo prišli res v neko novo republiko, kjer neodvisnega novinarstva ne bo več," je bil kritičen.

Epilog bi se moral po Pavšičevi oceni zgoditi pri finančnem ministru. Ta se, kot je dejal poslanec, od torka do danes sploh še ni odzval na dogajanje in na odzive, tako novinarske kot strokovne. "V normalni državi bi minister zagotovo zahteval vsaj pojasnila, se nato javno odzval. Še bolj normalno pa bi bilo, da bi direktor Fursa zaradi takšne zlorabe podatkov takoj ponudil svoj odstop," je sklenil.

Simiča so sicer že v sredo v bran vzeli na finančni upravi in pojasnili, da generalni direktor ni kršil zakonodaje.