palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pavel Rupar prosi za odlog izvršitve kazni zapora

Deli na:
Pavel Rupar prosi za odlog izvršitve kazni zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanji tržiški župan Pavel Rupar bi po pravnomočnosti obsodbe zaradi zlorabe uradnega položaja oziroma pravic v zadevi Aquaplus moral v začetku decembra začeti prestajati enoletno zaporno kazen. Vendar je nekdanji državnozborski poslanec podal predlog za alternativno obliko prestajanja kazni in prošnjo za odlog izvršitve kazni zapora.

Kot so za STA pojasnili na kranjskem okrožnem sodišču, je bil pravnomočno obsojeni Pavel Rupar že pozvan na začetek prestajanja zaporne kazni in bi jo po prvotnem pozivu moral nastopiti 2. decembra.

A so obsojenemu Ruparju skladno z 28. členom zakona o izvrševanju kazenskih sankcij in sodno prakso odložili pričetek prestajanja zaporne kazni do pravnomočne odločitve o predlogu za alternativno obliko prestajanja kazni, so pojasnili na kranjskem sodišču. Dodali so, da bo odločitev sprejeta v 15 dneh, potem pa do pravnomočnosti odločitve teče še 15-dnevni pritožbeni rok.

Kranjsko okrožno sodišče je Ruparja septembra lani spoznalo za krivega zlorabe uradnega položaja ali pravic. Prvostopenjsko sodbo pa je letošnjo jesen potrdilo tudi višje sodišče.

Kot je na podlagi dokaznega postopka ugotovil sodni senat, je Rupar februarja 2004 od avstrijskega podjetja Aquaplus prek zastopnika Jurija Pintarja iz podjetja Imecon prejel 40.000 evrov za plačilo stroškov pri pripravi dokumentacije za ureditev komunalnega omrežja v tržiški občini. Vendar Rupar tega denarja ni predal v občinsko blagajno in si je tako pridobil protipravno premoženjsko korist.

Rupar je bil sicer v preteklih letih že večkrat pravnomočno obsojen tudi za več drugih kaznivih dejanj, vendar mu tokrat prvič grozi, da bo moral v zapor, saj je bil doslej obsojen le na pogojne in denarne kazni.