favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria ni podkupovala

Deli na:

Direktor Patrie Jorma Wiitakorpi je na današnji novinarski konferenci po pogovoru z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem dejal, da je preiskava v podjetju jasno pokazala, da nihče iz Patrie ni ničesar plačeval slovenskim uradnikom, ki so bili povezani s tem projektom.

Direktor Patrie Jorma Wiitakorpi je na današnji novinarski konferenci po pogovoru z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem dejal, da je preiskava v podjetju jasno pokazala, da nihče iz Patrie ni ničesar plačeval slovenskim uradnikom, ki so bili povezani s tem projektom.

Minister za obrambo Karl Erjavec je na skupni novinarski konferenci uvodoma povedal, da ga je v pogovoru z direktorjem Patrie zanimalo predvsem, ali je preiskava na Finskem povezana s poslom 8x8 v Sloveniji. Kot je dejal, izdelava oklepnikov teče po pričakovanjih, tudi sicer pa je pogodba po njegovih besedah napisana tako, da je naročnik maksimalno zavarovan.

Erjavec je spomnil, da je sestavni del pogodbe tudi protikorupcijska klavzula. Wiitakorpiju je minister po njegovih besedah zelo jasno povedal, da bi uveljavil to klavzulo, če bi se izkazalo, da je do korupcije prišlo. To pa pomeni, da bi nekdo s polnimi pooblastili v tem projektu vplival na odločitev v zvezi z izbiro, je pojasnil.

Sicer pa iz razgovora po ministrovih besedah tudi izhaja, da "naj preiskava na Finskem ne bi bila povezana z zadevo v Sloveniji". Kot je dejal, pa je potrebno počakati na izsledke preiskave in da do sedaj noben postopek še ni pokazal, da bi prišlo da takših dejanj.

Spomnil je, da je bila Patria izbrana na podlagi ugodnejše ponudbe tako s stališča cene kot tudi s stališča koristi za slovensko gospodarstvo. "Zato bi bilo nenavadno, da bi Patria s koruptivnimi dejanji skušala priti do tega posla," je izpostavil.

Direktor Patrie Wiitakorpi pa je poudaril, da nihče v Patrii, ki je odgovoren za projekt, ni nikoli dajal plačil vodilnim ali zaposlenim na ministrstvu za obrambo oziroma komu od odgovornih za izvedbo projekta.

Wiitakorpi je zanikal, da bi Patria kadar koli sodelovala z avstrijsko-kanadskim poslovnežem slovenskega rodu Walterjem Wolfom. Z njim direktor Patrie, kot pravi sam, ni bil nikoli v stiku, nikdar ga ni srečal ali govoril z njim.

Patria vehicles ima po njegovih besedah v Sloveniji sklenjeni dve pogodbi - eno z Rotisom in drugo s podjetjem Leban & Leban. Obema so plačali le stroške, ki so bili vezani na njihovo pogodbo in ničesar drugega, je zatrdil Wiitakorpi.

Kot je dejal, so sicer sodelovali s predstavnikom Patrie na Dunaju Wolfgangom Riedlom, vendar pa so pogovore v začetku julija prekinili. Ob tem je poudaril, da vse njihove pogodbe vključujejo tudi protikorupcijsko klavzulo. Patria po njegovih besedah zavrača kakršno koli korupcijo ali druga nezakonita dejanja.

Povedal je še, da proizvodnja oklepnikov 8X8 na Finskem teče po načrtih in da bo Slovenija že kmalu imela najboljše oklepnike na svetu. V zvezi z delom finskih preiskovalnih organov pa je dodal, da jih ne more komentirati.

V nadaljevanju je minister Erjavec med drugim povedal, da ne verjame, da bi kdo s polnimi pooblastili prejel kakšno podkupnino. "Tudi zato, ker preiskava na Finskem že nekaj časa traja in če bi se nanašala na pogodbo v Sloveniji, sem prepričan, da bi bil kot minister za obrambo, ki je podpisal to pogodbo, vsaj zaslišan ali imel kak informativni pogovor," je povedal Erjavec.

Izrazil je upanje, da bi bila preiskava na Finskem čim prej zaključena, vendar pa po njegovo "žal verjetno ne bo končana do volitev".