nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

452803833_18075698440507522_5044648601770371521_n Svet24.si

Izjemen uspeh slovenskih dijakov na evropski ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

situla nepremicnine bobo Reporter.si

Oče in sin: Iztoku Seljaku očitajo goljufanje ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

botri, lokacija, snemanje Njena.si

Botri: Črpalka in restavracija tik ob Sloveniji

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Slovenija

Parlament je soglasno potrdil interventni zakon

Deli na:
Parlament je soglasno potrdil interventni zakon

Foto: Bobo

Državni zbor je s 86 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o interventnih ukrepih. Z njim bodo socialni transferji, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev zamrznjeni v prvem polletju leta 2012. Izjema so nadomestila za čas brezposelnosti.

Poslanci so sprejeli tudi tri dopolnila. Po dopolnilu Pozitivne Slovenije bo za funkcionarje znižanje plač za štiri odstotke veljalo za celo leto 2012 in ne le za polovico leta.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je dejala, da bo zakon prinesel približno 65 milijonov evrov prihrankov.

Predlog je v državni zbor vložila vlada, ki opravlja tekoče posle, poslanci pa so ga na današnji izredni seji obravnavali po nujnem postopku. Parlamentarni odbor za finance je predlog zakona v četrtek dopolnil v skladu z dogovorom med parlamentarnimi strankami in sindikati.

Predlogu so že v četrtek napovedale podporo vse poslanske skupine razen DeSUS. Ta je danes ocenil, da je zakon sicer slab, vendar ga bodo podprli, ker želijo ravnati državotvorno.

Po oceni ministrstva za finance bi učinek prvotnega vladnega predloga zakona na letni ravni znašal med 260 in 300 milijoni evrov. Ker pa bo zdaj sprejeti zakon veljal le za prvo polovico leta 2012, bodo prihranki nižji.

Kot so se danes zavzeli poslanci, bo treba prvo polovico prihodnjega leta izkoristiti za pripravo strukturnih reform, tako pokojninske, zdravstvene in drugih, ki bodo šele lahko prinesle prave učinke.