GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Paranje živcev

Deli na:

V živo jo je slišal le malokdo, a kolikor je njen zvok v televizijskih prenosih prodrl do neafriških gledalcev nogometnih tekem, so si ti enotni: prepovejte vuvuzele. Inštrument južnoafriških nogometnih navijačev je v zavest sveta stopil na lanskem Pokalu konfederacij in mnogim se zvoka do danes ni posrečilo spraviti iz glave.

V živo jo je slišal le malokdo, a kolikor je njen zvok v televizijskih prenosih prodrl do neafriških gledalcev nogometnih tekem, so si ti enotni: prepovejte vuvuzele. Inštrument južnoafriških nogometnih navijačev je v zavest sveta stopil na lanskem Pokalu konfederacij in mnogim se zvoka do danes ni posrečilo spraviti iz glave.

Ko več tisoč navijačev na stadionu hkrati piha v vuvuzele, proizvajajo monotono brnenje, ki navaja k samomoru. Tudi Fifa ni ljubiteljica vuvuzel – napovedovalci na stadionu so navijače pozivali, naj se vzdržijo vsaj med predvajanjem državnih himen. Zaman, jasno. Navijače, ki bodo ostali doma, je lahko upravičeno strah vuvuzel. Med tisoč Slovenci, ki si namerava ogledati tekme svetovnega prvenstva, se jih bo nekaj nedvomno zaljubilo v zvok, zaradi katerega bodo prihodnjo sezono šle pokonci dlake navijačem v Ljudskem vrtu in v Stožicah.

A morda delamo domačinom krivico. Vuvuzele so del njihove nogometne kulture in gotovo tudi oni niso ljubitelji nekaterih evropskih navijaških tradicij, denimo uničevalnih pohodov navijaških hord po tujih mestih. Pri čem takem so tudi vuvuzele manjše zlo, kajne? Morda, a še vedno so hudičevo nadležne.

Zvok vuvuzel je skoraj tako moteč kot analize in napovedi pred začetkom svetovnega prvenstva. Lahko napovemo, da bo enemu od favoritov spodrsnilo in da se bo moral klavrno vrniti domov, da bo vsaj ena od podcenjenih reprezentanc presenetila in prišla dlje, kot bi po nogometnih zakonih smela. Ne upamo, oziroma si ne bi smeli upati napovedovati imen teh ekip.

A seveda ima dovolj ljudi nogomet v malem prsu, da predvidijo polom Argentine, Italije ali Francije in zmagoslavje Španije, Brazilije ali Anglije. Pa da bo presenetila Slonokoščena obala, Južna Koreja ali Slovaška. Da bo Leo Messi Blestel in Wayne Rooney pogorel. Da se bo Maradoni kolcalo, ker je doma pustil Javierja Zanettija, Marcelu Lippiju pa, ker je tako storil s Cassanom. Nogometni strokovnjaki, ki sicer z bele točke ne bi zadeli praznega gola, samozavestno analizirajo postave ekip in postavitve trenerjev, ki se v takih strokovnih analizah izkažejo za strokovno nepodkovane amaterje, nevredne časti vodenja reprezentanc in milijonskih honorarjev.

Matjaž Kek jo je v takih analizah še dobro odnesel. Slovenija je premajhna nogometna država, da bi se v Buenos Airesu ukvarjali z našo reprezentanco, kot se v Ljubljani z argentinsko, doma pa si je z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo zagotovil milejšo obravnavo do tega dogodka. Toda, če rezultati ne bodo zadovoljili pričakovanja omenjene stroke, v domačem Mariboru ne bo mogel uživati pri kavici. Ob komentarjih ekipe za šankom se mu bo še kolcalo po vuvuzelah.