Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Papir servis zaradi izgubljenega okoljevarstvenega dovoljenja odpustil 172 delavcev

Deli na:
Papir servis zaradi izgubljenega okoljevarstvenega dovoljenja odpustil 172 delavcev

Foto: Bobo

Podjetje Papir servis je pred kratkim izgubilo okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje v Vevčah, zato z včerajšnjim dnem omenjeni obrat zapirajo. Brez dela je tako ostalo 172 delavcev, od tega 58 zaposlenih za določen čas in 114 zaposlenih za nedoločen čas (od teh je 30 odstotkov težko zaposljivih invalidov), so sporočili iz omenjenega podjetja.

V podjetju so nad izgubo dovoljenja presenečeni, hkrati pa zaskrbljeni nad usodo 768 zaposlenih v družbi. Ocenjujejo tudi, da potem, ko od številnih predstavnikov države, med njimi tudi od premierke Alenke Bratušek, niso dobili odgovora na poziv za pomoč, ni možnosti, da bi podjetje pridobilo začasno dovoljenje za obratovanje v Vevčah do pridobitve novega okoljskega dovoljenja z vsemi zahtevanimi okoljskimi presojami.

Odločitev upravnega sodišča, ki je razveljavilo dovoljenje, po njihovih navedbah pomeni velik šok za podjetje in hude finančno-socialne posledice tako za zaposlene v obratu v Vevčah kot za celotno družbo.

V sporočilu za javnost navajajo besede direktorja Janeza Mlakarja, ki pravi, da je usoda podjetja in zaposlenih zdaj v rokah države. Mlakar vidi več možnih scenarijev rešitve, čeprav po njegovem noben ne ponuja optimalne rešitve.

Ena od možnosti je po njegovih navedbah v rokah Mestne občine Ljubljana (MOL). "To je pospešena ureditev obljubljene selitve podjetja na novo lokacijo na Barju, ki bi Papir servisu omogočila stabilnejšo in dolgoročnejšo rešitev. In seveda obstaja še druga možnost - da Papir servis od države in pristojnih terja odgovornost za nastalo nepopravljivo škodo," dodaja.


Predstavniki Državljanske pobude Vevče, ki sodelujejo z ostalimi civilnimi družbami v Četrtni skupnosti Polje, Ribiško družino Vevče, Mednarodno okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green in krajani, pa so s sodbo upravnega sodišča zelo zadovoljni. "Krajanom, živečim na območju Četrtne skupnosti Polje, se je povrnilo upanje v pravno državo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovem mnenju je zavajajoč podatek ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da odprava okoljevarstvenega dovoljenja Papir servisu ni problem občine, pač pa podjetja. "Če bi bila ta trditev resnična, ne bi MOL ustanovila posebne delovne skupine za reševanje tega problema. Delovno skupino vodi načelnica mestne uprave Jožka Hegler," so zapisali.

Dodali so še, da sodba upravnega sodišča nikakor ne pomeni zaprtja Papir servisa v Vevčah, v kolikor bo ta deloval po slovenski zakonodaji in standardih EU, "saj bo na podlagi dejstev Agencije RS za okolje (Arso) odločal, ali ta objekt z uporabo spremenljive tehnologije sodi v ta prostor ali ne".

Primer obrata Papir servisa v Vevčah ima sicer že nekaj zgodovine. Arso je družbi februarja izdal okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov v pokriti hali, v katerem je določil pogoje za zagotavljanje varnosti in zdravja ljudi in okolja. Na okoljevarstveno dovoljenje so prejeli več pritožb, o njih je odločalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki pa je maja letos potrdilo dovoljenje.

Krajani Vevč so prek organizacije Alpe Adria Green sprožili upravni spor, v katerem je upravno sodišče odpravilo okoljevarstveno soglasje, ki Papir servisu v obratu v Vevčah dovoljuje predelavo odpadkov, in zadevo vrnilo agenciji v ponovno odločanje.