Severina in Nikolina Pišek Svet24.si

Nikolina Pišek odkrila, zakaj sta se s Severino ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

bil neda2 Odkrito.si

Neda Ukraden Billu Gatesu: "Pridi, starajva se ...

sanjski moški-nove tekmovalke Njena.si

Razkrili nove tekmovalke šova Sanjski moški

Slovenija

Pahorjev stockholmski sindrom: Janša ga bo ob prvi priložnosti odvrgel kot strgano cunjo

Deli na:
Pahorjev stockholmski sindrom: Janša ga bo ob prvi priložnosti odvrgel kot strgano cunjo

Janez Janša in Borut Pahor - Foto: Primož Lavre

»Borut je živel, delal vtis, igral fasado in pustil, da so tovariši v ozadju pod to kuliso vladali in ubijali,« je prvak SDS Janez Janša zapisal pred predsedniški volitvami leta 2017 v zapisu s filmskim naslovom Živi in pusti umreti: »Pravzaprav ta naslov celovito označuje tudi ostalo politično delovanje Boruta Pahorja na pomembnih političnih funkcijah.«

Ta Janšev zapis je Pahorja skoraj stal drugi predsedniški mandat. V drugem krogu se mu je namreč izzivalec Marjan Šarec približal na 47 odstotkov; če bi kampanja trajala še en teden, bi ga najverjetneje premagal. Leta 2012 so volivci SDS Pahorja podprli proti prejšnjemu predsedniku Danilu Türku, pet let pozneje pa so večinoma podprli Šarca proti Pahorju.

Očitno Pahor tega Janši ni zameril, saj je po državnozborskih volitvah leto pozneje iskal vse možnosti, da bi za premierja znova ustoličili Janšo. Šarec pa je storil vse, da Janša ni prevzel vlade in je namesto njega sestavil vladno koalicijo, ki pa je po dobrem letu propadla. Pravzaprav je Pahor držal figo v žepu, da bi Šarcu čim prej spodletelo, saj ni mogel prenesti, da ga je nekdanji komedijant na predsedniških volitvah tako ponižal.


Janšo pa je že od vsega začetka tako spoštoval, da mu je odpustil tudi klofuto na predsedniških volitvah. Podobno kot pretepene žene, ki se ne morejo ločiti od svojih nasilnih mož, je Pahor podprl še tretjo Janševo vlado in ji stoji ob strani tudi, kadar bi po svoji predsedniški dolžnosti moral povzdigniti glas.

Medtem ko evropski in t ameriški mediji poročajo o avtoritarnih prijemih premierja Janše, njegovih pritiskih na medije in spornih povezavah z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, Pahor molči. Podobno je molčal, ko je Janša delal Sloveniji mednarodno škodo s svojimi tviti in se vpletal v ameriške volitve s pobalinsko podporo Trumpu ter žalil poznejšega predsednika ZDA.

Pahor je molčal, ko se je razkrilo, da Janševa vlada epidemijo zlorablja za omejevanje pravice do protesta, na kar je opozorilo celo ustavno sodišče. Policisti so pisali globe protestnikom, ki so hupali v avtomobilih, ali v primernih razdaljah izražali nasprotovanje vladi, čeprav s tem niso ogrožali javnega zdravja. Ni ga zmotilo pisanje glob mladi družini, ki je jedla rogljičke na ulici. Prav tako tudi ne, ko je glavni epidemiolog Mario Fafangel opozoril, da je vlada mimo njih omejila gibanje na občine, uvedla policijsko uro in zapirala šole. S svojim molkom Pahor legitimira Janševo sporno početje, pri tem pa se ne zaveda, da ga bo ob prvi priložnosti potopil in odvrgel kot strgano cunjo. Tako kot leta 2017.

Loading...