Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahorjev nameščenec na STA

Deli na:

V uradu vlade za komuniciranje so zavrnili očitke predsednika ZNP Igorja Kršinarja, da je vlada, sicer lastnica STA, neposredno odgovorna za razmere na agenciji. Kršinar vztraja, da je direktor STA Bojan Veselinovič kot eden od podpisnikov peticije zoper politične pritiske in cenzuro (Janševe vlade) nameščenec Pahorjeve vlade, saj ga je slednja na položaj tudi imenovala.

V uradu vlade za komuniciranje so zavrnili očitke predsednika ZNP Igorja Kršinarja, da je vlada, sicer lastnica STA, neposredno odgovorna za razmere na agenciji. Kršinar vztraja, da je direktor STA Bojan Veselinovič kot eden od podpisnikov peticije zoper politične pritiske in cenzuro (Janševe vlade) nameščenec Pahorjeve vlade, saj ga je slednja na položaj tudi imenovala.

Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov se je odzval na izjavo direktorja STA Bojana Veselinoviča v več medijih, da "če bi držala teorija, ki jo je izpeljal predsednik ZNP, bi bila vsaka kadrovska menjava v družbah v državni lasti politična. In tu je temeljni nesporazum..."
"Ali je bila temeljni nesporazum tudi peticija zoper politične pritiske in cenzuro, ki jo je podpisal tudi Bojan Veselinovič, le da je bila uperjena proti prejšnjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Podobno kot takrat Janševa vlada je tudi Pahorjeva vlada na svoji seji imenovala direktorja STA, in sicer 26. marca letos. Ni ga torej imenovala skupščina ali nadzorni svet kakega zasebnega podjetja, ampak vlada, saj je država 100-odstotni lastnik tega medija! Vsaka vlada imenuje na to mesto človeka po svoji meri in verjamem, da je Bojan Veselinovič kot eden od podpisnikov peticije zoper politične pritiske in cenzuro (Janševe vlade) prava izbira Pahorjeve vlade. Razlika med vladnimi nameščenci prejšnje in sedanje vladne garniture pa je vendarle bistvena: prejšnja direktorica Alenka Paulin ni nikogar vrgla iz službe (prekinila delovno razmerje kateremu od urednikov ali novinarjev). Če bo Veselinovič prekinil delovno razmerje iz krivdnih razlogov Borutu Mešku, bo to tudi ena od pomembnih razlik med Janševo in Pahorjevo vlado na medijskem področju.
Delavec, ki izgubi službo iz krivdnih razlogov, ne more uveljavljati pravice do nadomestila pri Zavodu za zaposlovanje. Tako hude usode ni doživel niti Veselinovič, ko je bil razrešen z mesta odgovornega urednika Radia, saj je po mojih virih prejel celo odpravnino. Zato sem izredno razočaran tudi nad izjavo predsednika Društva novinarjev Slovenije Grega Repovža, ki ima odpuščanje enega od novinarjev na STA za reševanje težav znotraj tega medija. Ta izjava kaže, da predsednik DNS v resnici ne zagovarja interesov vseh novinarjev, ampak kvečjemu tistih, ki pišejo po volji aktualne vladajoče politične opcije. Repovž ne zagovarja interese novinarja, ki mu grozi izguba delovnega mesta, ampak vlade oziroma vladnega nameščenca, ki ga odpušča. To več kot očitno pomeni, da je DNS v resnici režimsko novinarsko društvo," meni predsednik ZNP Igor Kršinar.

Na vladnem uradu za komuniciranje pa pojasnjujejo, da je med pooblastili direktorja STA tudi imenovanje in razrešitev odgovornega urednika. "Odnose med lastnikom in STA ureja ustanovitveni akt, iz katerega povsem nedvoumno izhaja, da je delodajalec direktorja STA družba sama, poudarjajo", pravijo na Ukom-u.

Ustanovitveni akt sicer natančno določa razmerja in pristojnosti organov upravljanja, imenovanje direktorja STA, v posebnem poglavju pa tudi način delovanja agencije, način in pogoje za imenovanje in razrešitev odgovornega urednika, pravna razmerja med izdajateljem in uredništvom, osnovna medsebojna razmerja znotraj uredništva in stopnjo avtonomije uredništva pri urejanju razmerij znotraj uredništva, so še dodali.

Odgovorni urednik STA Borut Meško je na torkovi novinarski konferenci zavrnil očitke, ki jih po njegovih besedah nanj naslavlja direktor STA Bojan Veselinovič. Meni namreč, da direktor nad njim izvaja mobing. Pojasnil je tudi, da je možno, da dobi odpoved v roku enega tedna.

Kršinar pa je ob tem povedal, da bo v primeru, če bo Meško izgubil službo, za to kriv predsednik vlade Borut Pahor, saj je bila vlada tista, ki je imenovala Veselinoviča za direktorja. Ta je namreč 13. oktobra začel postopek za razrešitev Meška s funkcije odgovornega urednika STA.