Revija Reporter
Slovenija

Pahor začenja drugi predsedniški mandat

STA

23. dec. 2017 6:00

Deli na:

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor v petek zaprisegel na slavnostni seji DZ, bo danes uradno nastopil nov petletni mandat na predsedniški funkciji.

Začetek njegovega drugega mandata bo zaznamovala posebna slovesnost z vojaškimi častmi.

Pahor je na petkovi slavnostni seji DZ, ki je bila namenjena tudi počastitvi dneva samostojnosti in enotnosti, prisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

"Rad bi bil dober predsednik. Predsednik vseh," je dejal v inavguracijskem nagovoru, ki je sledil prisegi. V njem je med drugim ocenil, da se bo Slovenija v naslednjih letih osredotočala na spodbujanje gospodarstva, zagotavljanje varnosti in svojo vlogo v EU.

Danes pa bo tudi uradno nastopil svoj drugi mandat. Ob tej priložnosti bo pred predsedniško palačo potekala posebna slovesnost z vojaškimi častmi in pregledom gardne enote Slovenske vojske.

Sledil bo dan odprtih vrat v predsedniški palači, obiskovalce bosta sprejela Pahor in njegova partnerka Tanja Pečar. Predsednik bo zbrane tudi nagovoril. Po krajšem kulturnem programu si bodo obiskovalci lahko ogledali prostore predsedniške palače, pred palačo pa bo postrojena častna straža Slovenske vojske.

Na predsedniško funkcijo je bil Pahor ponovno izvoljen v drugem krogu predsedniških volitev 12. novembra. S tesno večino, nekaj več kot 53 odstotki glasov, je premagal protikandidata, kamniškega župana Marjana Šarca. Volitve je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba, saj je na volišča prišlo le dobrih 42 odstotkov volilnih upravičencev.

Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in po Milanu Kučanu drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo.