Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Z ugibanji, da me bo zamenjal Kučan, naj se ukvarjajo drugi

Deli na:

"Mene ni strah za vlado, lahko me je kvečjemu strah za ljudi," pravi premier Borut Pahor, ki ne namerava vezati zaupnice njemu kot premieru na morebitna referendumska odločanja o reformah. Ljudje v tem primeru ne bi več odločali o predmetu referenduma, pač pa o podpori vladi, pravi. "Ne spremenimo referenduma v volitve," je poudaril. Trdi tudi, da ni bil nikoli pristranski do ministrov in bo tudi o prihodnosti Franca Križaniča odločal, ko bo poznal vsa dejstva in preučil razloge. "Storil bom, kar mislim, da je prav."

"Mene ni strah za vlado, lahko me je kvečjemu strah za ljudi," pravi premier Borut Pahor, ki ne namerava vezati zaupnice njemu kot premieru na morebitna referendumska odločanja o reformah. Ljudje v tem primeru ne bi več odločali o predmetu referenduma, pač pa o podpori vladi, pravi. "Ne spremenimo referenduma v volitve," je poudaril. Trdi tudi, da ni bil nikoli pristranski do ministrov in bo tudi o prihodnosti Franca Križaniča odločal, ko bo poznal vsa dejstva in preučil razloge. "Storil bom, kar mislim, da je prav."

Pahor je komentiral tudi namigovanja, da bi ga moral na mestu premiera zamenjati nekdanji predsednik Milan Kučan. Poudaril je, da so sicer legitimna, vendar pa jih prepušča tistim, ki se z njimi ukvarjajo, saj je njegova naloga v tem trenutku vodenje vlade.

Izpostavil je, da je v politiki že več kot 20 let, pri čemer si za svoje dosežke ne želi pripenjati medalj, a jih tudi ne želi podcenjevati. Zato je prepričan, da lahko tudi v prihodnje dobro opravi delo predsednika vlade.

Ponovno je poudaril, da je pred državo odločilno leto, ko se bo odločalo o strukturnih reformah, morda tudi na referendumih. Ob tem pa je opozoril, da so rezultati referendumov v zadnjih 18 letih dober kazalec, da "usoda referenduma ni odvisna od popularnosti vlade".

Kljub vsemu se lahko zgodi, da bodo referendumi uspeli in da bodo reforme padle. "Mene ni strah za vlado, lahko me je kvečjemu strah za ljudi," je poudaril premier. Kdor koli bi v tem trenutku opravljal njegovo nalogo, bi po besedah Pahorja imel pred seboj nalogo z nepopularnimi ukrepi dolgoročno izvleči državo iz krize in jo postaviti na varno stran "radarja fiskalne stabilnosti, zaposlenosti in pravne urejenosti v Evropski uniji".

V zvezi z referendumsko zakonodajo je sicer ponovil, da je slaba, saj ne določa kvoruma udeležbe. Poudaril je, da je več referendumov z nizko udeležbo že pokazalo, da ljudje ne želijo, da politiki nanje prelagajo odgovornost. Ta vlada je to odgovornost pripravljena prevzeti, če pa bo prišlo do referendumov, se bo tudi trudila prepričati ljudi o nujnosti reform, je še povedal premier Pahor.

Primer Križanič

Minister za finance Franc Križanič, k čigar razrešitvi je premiera Boruta Pahorja pozvalo računsko sodišče, ima občutek, da ga podpira precej kolegov in da ima podporo tudi širše. Ministrstvo spoštuje zahteve računskega sodišča in tako bo tudi v prihodnje. Spoštuje ga tudi Pahor, ki bo ravnal tako, da bo zaščitil avtoriteto računskega sodišča.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade zatrdil Križanič, je finančno ministrstvo doslej zahteve računskega sodišča maksimalno spoštovalo in jih bo tudi v prihodnje. "O tem ni nobenega dvoma, tudi pri deljenih mnenjih med ministrstvom in računskim sodiščem," je zatrdil. Prav zato Križanič ne vidi razlogov za odločitev računskega sodišča in poziv k njegovi razrešitvi. Vlada sicer po ministrovih besedah ne razmišlja o spremembi zakona o računskem sodišču, ki bi odpravila možnost pozivanja k razrešitvi.

Premier Pahor, ki zavrača namige o politični motiviranosti računskega sodišča, pa je po seji vlade zatrdil, da bo v primeru poziva računskega sodišča k razrešitvi ministra Križaniča ravnal tako, da bo zaščitil avtoriteto vrhovnega revizorskega organa. Preučil bo razloge za poziv k razrešitvi, za kar ima 15 dni časa - morda bo na poziv računskega sodišča odgovoril celo v krajšem času -, še prej pa pričakuje ministrova pojasnila.

Pahor zagotavlja, da javno mnenje na njegovo odločitev ne bo vplivalo. "Storil bom to, kar mislim, da je prav," je poudaril. Če bo presodil, da Križaničeva pojasnila niso zadovoljiva, ga bo razrešil, če bo s pojasnili zadovoljen, razrešitve ne bo predlagal. "Prav nič me ni strah te odločitve. Nanjo gledam kot na zahtevno odločitev, ki terja premišljenega in modrega moža, ki je sposoben preudarno pretehtati argumente," je dejal Pahor.

Pahor svoje odločitve ne želi prejudicirati. Križanič mu je že v sredo postregel z argumenti, kako je odpravljal s strani računskega sodišča ugotovljene napake. "Treba je vedeti, da sta dva zakona že v parlamentarni proceduri. Minister Križanič je želel storiti celo več od tega, kar mu je naložilo računsko sodišče," je v bran ministru stopil predsednik vlade, ki vzporednic z razrešitvijo okoljskega ministra Karla Erjavca pred letom dni ne želi delati. V Erjavčevem primeru je bilo po Pahorjevih besedah namreč hitro ugotovljeno, da je bilo storjeno premalo.

Pahor si sicer ne želi mnenja javnosti, da ima dvojna merila. Ker je Erjavec, katerega razrešitev je Pahor sprejel zelo hitro, član DeSUS, Križanič pa SD, bi se lahko ustvaril vtis, da je pristranski. A Pahor to zanika: "Naj mi eden od ministrov pove, ali sem v dveh letih vodenja vlade bil nepristranski do ministra ali ministrice zaradi njegove/njene strankarske pripadnosti. Nikoli! To me ni nikoli zanimalo."