Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Vem, da Janši ni lahko, vem, da ni lahko ljudem v opoziciji, vendar smo zdaj obsojeni eden na drugega

Deli na:
Pahor: Vem, da Janši ni lahko, vem, da ni lahko ljudem v opoziciji, vendar smo zdaj obsojeni eden na drugega

Predsednik države Borut Pahor. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je za Fokus na POP TV spregovoril o nekaterih aktualnih temah in v odzivu na aktivnosti t. i. Štajerske varde ocenil, da predpisi niso dovolj dobro urejeni in da Štajerska varda to izkorišča. Meni, da ni nobene potrebe, da bi po Sloveniji ljudje hodili v maskirnih oblekah, in da je treba to urediti v zakonu.

Kot je spomnil Pahor, je že ob prvih posnetkih pripadnikov Štajerske varde z vadbišča v javnosti to obsodil. Po Pahorjevem prepričanju je Slovenija varna država, za red in mir pa skrbijo poklicani organi, zato potrebe po vaških stražah ali vardah ni. "Če je toliko nejasnosti v zakonu, da je zdaj nekaterim dovoljeno tako paradirati v maskirnih oblekah, potem mislim, da je dozorel čas, da se to uredi v zakonu," je dejal.

V zvezi z aktualno politično situacijo je Pahor politike ponovno pozval k sodelovanju. Vedno globlje razhajanje med vlado in opozicijo bi lahko imelo po njegovih opozorilih globlje posledice, lahko bi tudi odrinilo strokovno javnost, ki ne bo več pripravljena pomagati s svetovanjem.

Vnovič je poudaril, da se je pomembno osredotočiti na recesijo in odriniti druge politične cilje. Vodilne koalicijske in opozicijske politike je pozval, "da se vzdržijo slehernih izjav ali ravnanj, ki bi jih kdo razumel za sovražne, za nestrpne". "Ne govorim o tem, da se je treba vzdržati kritike, nasprotno, tudi protesti so lahko, vendar mora zlasti politika vedeti, kaj je naša glavna naloga," je dejal.



Po njegovem mnenju je treba iti tudi skozi čas krize tako, da bomo spoštovali in negovali demokratične standarde, vključujoč svobodo govora, svobodo medijev in strpnost v razpravah.

Če je predsednik vlade voditelj, mora po Pahorjevem mnenju kakšno stvar "vzeti nase, tudi če meni, da je kritika na njegov račun ali na račun politike morda krivična". Glede aktualnega predsednika vlade Janeza Janše pa je dodal: "Midva se pogovarjava, poskušava sodelovati, kolikor je to potrebno in mogoče. Vem, da mu ni lahko, vem tudi, da ni lahko ljudem v opoziciji, vendar smo zdaj obsojeni eden na drugega." Pahor upa, da ne bomo priča vnovičnemu padcu vlade ali predčasnim volitvam.

"Pripravljen sem narediti vse, kar je v moji moči, da bo Slovenija iz krize izšla boljša," je še dodal.