stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor se še ni srečal z Obamo

Deli na:

Zunanje ministrstvo nima informacij o tem, da bi ZDA obisk premiera Boruta Pahorja pri ameriškem predsedniku Baracku Obami pogojevale s sprejetjem zapornika iz ameriškega taborišča v Guantanamu na Kubi, je danes poudaril govorec ministrstva Milan Balažic. S tem se je odzval na depešo, ki naj bi jo objavila spletna stran WikiLeaks.

Zunanje ministrstvo nima informacij o tem, da bi ZDA obisk premiera Boruta Pahorja pri ameriškem predsedniku Baracku Obami pogojevale s sprejetjem zapornika iz ameriškega taborišča v Guantanamu na Kubi, je danes poudaril govorec ministrstva Milan Balažic. S tem se je odzval na depešo, ki naj bi jo objavila spletna stran WikiLeaks.

Depeše, ki jo omenjajo nekateri svetovni mediji in naj bi jo objavil WikiLeaks, po besedah Balažica na ministrstvu ne poznajo in je zato ne morejo komentirati. Je pa glede domnevne vsebine depeše povedal, da si slovenska diplomacija vedno prizadeva za srečanja najvišjih slovenskih predstavnikov s predstavniki tujih držav. Slovenija je bila po njegovih besedah pri tem doslej precej uspešna, saj je gostila tri obiske ameriških predsednikov, trije slovenski premieri pa so bili na obiskih v Beli hiši.

"Z ameriške strani ni bilo nobenih pritiskov v smislu povezovanja obiska predsednika slovenske vlade v ZDA in sprejema zapornika iz Guantanama," je na današnji novinarski konferenci zatrdil Balažic. Dodal je, da ni skrivnost, da se pripravlja obisk Pahorja v ZDA, ki bo predvidoma enkrat prihodnje leto, bo povezan z obiskom Silicijeve doline in namenjen spodbuditvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Povedal je še, da Slovenija pozdravlja napoved ameriškega predsednika Baracka Obame o zaprtju Guantanama, pojasnil pa je tudi, da Slovenija zaenkrat nima pravnih možnosti za sprejem zapornikov iz Guantanama.

Kot je še dejal Balažic, na MZZ obžalujejo, da je prišlo do objave diplomatskih depeš o razgovorih, ki so jih imeli ameriški diplomati s predstavniki tujih ministrstev. "Diplomatske depeše so namenjene seznanjanju z razmišljanji in stališči države sprejemnice oz. gostiteljice in so običajno zmes uradnih politik, osebnih razmišljanj in širših opisov o dogajanju v državi. Diplomatska komunikacija predpostavlja zaupnost, ki ne sme biti porušena," je še pojasnil.

Kabinet predsednika vlade: ZDA nam niso vsiljevale zapornika

V kabinetu premiera Boruta Pahorja so danes zanikali, da bi predstavniki ZDA v dosedanjih formalnih in neformalnih pogovorih Pahorjev obisk pri ameriškemu predsedniku Baracku Obami kadarkoli povezali s sprejemom zapornikov iz Guantanama ali kakim drugim vprašanjem. Tudi Pahor ali predstavniki Slovenije tega pričakovanja niso nikoli izrazili.

Kot so spomnili v kabinetu premiera, se je Pahor z Obamo srečal dvakrat, ob robu vrha zveze Nato marca lani ter novembra istega leta v Pragi ob podpisu nove pogodbe o zmanjšanju jedrske oborožitve med Rusijo in ZDA. Ob tem se je z Obamo "na kratko pogovarjal o različnih vprašanjih dvostranskega in multilateralnega sodelovanja", so še zapisali in dodali, da je o nekaterih od teh vprašanj tekla beseda tudi v formalnem in neformalnem delu vrha Nata ta mesec v Lizboni.

V kabinetu premiera so tudi potrdili, da se slovenska in ameriška vlada pogovarjata o sprejemu enega zapornika iz ameriškega taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi. Kot so dodali, so se ZDA o tem že dogovorile tudi s 13 drugimi državami članicami EU.